2010-09-30

Nederlagens konsekvenser av Gunnar Sandin

Det har spekulerats mycket om vilka följder Socialdemokraternas stora tillbakagång i valet ska få. På sistone har även en motsvarande diskussion om Vänsterpartiet kommit upp.
   I promille och riksdagsmandat var V-förlusten inte särskilt stor denna gång. Det allvarliga är förstås att det var den femte förlusten i rad om man inkluderar EU-valen. (Samma förhållande gäller för S.) Detta gör det naturligt att instämma i kraven från bland annat Jens Holm och Jonas Sjöstedt om en extra kongress.
   Kongressen ska förstås ta ställning till hela frågan om partiets ledning. Om den prövas är det svårt att se hur Lars Ohly ska kunna sitta kvar. Vi är nog åtskilliga som tror att just Holm eller Sjöstedt vore bättre på den posten. Men långt innan en kongress kan äga rum, det vill säga till våren, bör partisekreteraren Anki Ahlsten och informationssekreteraren Jenny Lindahl Persson dra sina personliga konsekvenser – och få hjälp därmed om de inte klarar det på egen hand. Det är visserligen sant att den förra liksom Ohly är vald av kongressen men det bör inte hindra en snabb sorti. Det är inte utan skäl som partisekreteraren brukar vara det första offret vid svenska partiers valförluster. Skulle tro att Ibrahim Baylan (S) redan sitter löst.
   Vänsterpartiet i Lund backade en smula liksom partiet i stort och har därmed ingen särskild position att agera utifrån i partidiskussionerna. Ändå får vi hoppas att partiföreningen bryter en lång diskussion och tar aktiv del i debatterna och besluten om partiets framtid. Utan en nationell valvind i ryggen är det svårt att stärka positionerna i Lund, det har vi fått ett nytt bevis för.
   S och V gick tillbaka och har båda anledning till självprövning. Det tredje rödgröna partiet, Mp, ökade (och i Lund även det fjärde, Dv). Men även Mp:s valresultat bör ses med besvikelse. Dels för att man gick tillbaka från högre opinionssiffror i valrörelsens första del, men framför allt för att man inte bättre lyckades lyfta fram ödesfrågorna om klimatet och naturresurserna. Fast i det partiet väntar automatiskt ett ledarbyte tack vare stadgarna.
   Oavsett allting annat må vi hoppas att de nya ledningarna i alla tre partierna håller fast vid och fördjupar sitt samarbete. Här har vi ett ansvar på det lokala planet.

Inga kommentarer: