2010-12-09

Protest mot stympning av Solhällans koloniområde
av Ulf N

Den politiska majoritetens planer på att dra en bilväg genom koloniområdet Solhällan har åter väckts till liv. Byggnadsnämnden lär ha tagit fram ett program för detaljplan för det planerade bostadsområdet Solhällan ska biltrafikförsörjas genom en bilväg rakt igenom koloniområdet. I varje fall lär detta vara ett förslagen i planprogrammet. Dessbättre är kolonisterna alerta och bevakar sina och lundabornas intressen. I dagarna har ett protestskrivelse gått till Byggnadsnämnden. VB återger här skrivelsen i sin helhet.

”Styrelsen för koloniföreningen Solhällan i samarbete med ordföranden i Lunds Kolonisters Centralförening Charles Hallén reagerar mot de uppgifter angående förslag till planprogram som redovisades i Sydsvenskan 3/12.

Lunds koloniområden har viktiga funktioner i staden:
 • Som parkmark
 • Som gröna lungor i staden
 • Dom ger biologisk mångfald i stadsmiljön
 • Som promenadstråk för allmänheten

Områdena ska enligt kommunens egna bestämmelser vara öppna för allmänheten dagligen mellan kl 8 och 20 under perioden 1/5 till och med 31/8. Promenader i områdena ger möjligheter att njuta av såväl biologisk mångfald som snickarglädje och odlingsprakt.

De föreslagna vägdragningarna genom Solhällans område ger stora försämringar för koloniområdets funktion.
Idag är Solhällan till ytan Lunds största koloniområde. Den del av Lund som Solhällan ligger i har relativt få grönområden och därför borde man vara rädd om området och dess sammanhållna karaktär. Istället för att stympa det borde man vårda det och öka möjligheterna för allmänheten att få tillträde till området.

Exploateringen av markområdet söder och öster om Solhällan bör enligt koloniföreningens uppfattning anpassas till möjligheterna att dra vägar för tillfart utan att koloniområdets kvaliteter som park- och rekreationsområde för allmänhet och kolonister försämras. De förslag till vägdragningar som redovisas i Sydsvenskan den 3/12 håller i detta avseende inte måttet. Området kommer enligt dessa att stympas i den östra delen, samtidigt som det delas upp i två delar, som kommer att vara avskiljda med stängsel, grindar och en genomkorsande väg med biltrafik.

Koloniföreningen Solhällan är positiv till att i större omfattning öppna upp området för allmänheten. Detta kan ske t.ex. genom att utöka tiden då området har öppna grindar och att öppna upp området i riktning mot ny bebyggelse söder och öster om området, möjligheter som kommunens planavdelning inte verkar ha beaktat.

Lunds koloniområden bör betraktas som parkmark och därmed skyddas vid detaljplanläggning. Inte ses som reservmark för dragning av bilvägar som kan utnyttjas vid exploatering för ny bebyggelse.

Inga kommentarer: