2010-12-09

Så minns vi Lena av Bengt Hall

Lena Lundgren dog helt hastigt och oväntat den 25 nov. Två veckor tidigare hade hon med flera av sina vänner haft en uppsluppen sextioårsfest i Stockholmsförorten Bagarmossen där hon var bosatt sedan åtta år tillbaka.
    Lena kom till Lund i början av 70-talet och med stort engagemang, energi och nyfikenhet skaffade hon sig en stor vänkrets och blev aktiv i VPK. Lena var en kreativ person som ville mycket, var oförvägen och hade lätt att få kontakter. Hon aktiverade sig i hyresgäströrelsen, startade kontaktkommittéer och satt i dess avdelningsstyrelse. Hennes uppväxt som dotter till en ensamstående sömmerska i Borås och med två systrar skapade en grogrund för hennes klasskänsla och djupa solidaritet med medmänniskor. Kvinnofrågorna blev också viktiga. Lena var med och bildade Kvinnocentrum i Lund. Senare under 80-talet satt hon i kommundelsnämnden på Norr och arbetade aktivt för en bättre stadsdelsmiljö.
    Mammans intresse för böcker, poesi och kunskaper om världen grundlade Lenas håg för böcker och kunskapstörst. Hon blev en folkbildare på det bokliga området, Med stor frenesi och övertygelse stimulerade hon oss att läsa, sålde böcker och bidrog till kunskaper och diskussioner om läsupplevelser och författare. Hon började som medhjälpare och blev efter några år ensam ägare och VD för uppstickaren Boklådan. Här ordnade hon uppskattade författaraftnar med många spännande författare som gäster. Men konkurrensen var stenhård, lokalhyran hög och 97 var det slut. De sista tio åren har Lena agerat representant för förlag gentemot landets bokhandlare och andra återförsäljare, först som försäljningschef på Ordfront och sedan som egen företagare och marknadsförde böcker för flera mindre förlag inklusive Ordfront.
    Lena odlade ett stort socialt nätverk. Sommarvistet i kollektivet på Oran vid Fjällfotasjön på åttiotalet och vänsterns regelbundna sommarläger vid Lönsboda, kolonin på S:t Månslyckan, den mångåriga bokcirkeln och inte minst hennes och Bernts fyra barn var viktiga sociala sammanhang utöver Lenas politiska och yrkesmässiga engagemang.
   Vi sörjer med Bernt och barnen den ytterst driftiga, varma, omtänksamma, kreativa, roliga, kompetenta och engagerade Lena som vi saknar så mycket.

Inga kommentarer: