2012-06-14

Fiaskot i Kiev av Sven-Hugo Mattsson

Jag är numera lika intresserad av det scenario som föregår ett VM eller EM i fotboll för herrar. Det är vårt absolut mest älskade lag och inget får gå fel. Sverige tillhör mitten, någonstans, av de europeiska lagen. Faktum är att Sverige inte kvalificerade sig för ett EM förren sent i EM-historien. Första gången man var med var 1992, EM började 1960 och spelas vart fjärde år. När man var med 1992 var det pga att Sverige var värd. Värdnationen får alltid vara med. På senare år har dock Sverige kvalificerat sig flera gånger och det är en prestation bara att kvalificera sig till ett EM. Sverige är faktiskt mitt inne i en bra period, kanske den bästa någonsin, sen just 1992. Det här gör att kammen växer och förväntningarna blir enorma.
   I pressen framstår Zlatan, denna eminenta fotbollsspelare, som världens bästa, vilket han inte alls är. Själv pratar han om att vi skall vinna EM:et. Det skall han göra och tränaren Erik Hamrén tar honom inte i örat men ger en mer modest bild av Sveriges chanser.

Journalisterna
Man säljer inte tidningar på att ge en objektiv bild, man säljer tidningar på att skruva upp förväntningarna, så ger man bilden av att Sverige skall gå vidare i gruppspelet. I Sveriges grupp finns två anrika och normalt framgångsrika lag, England och Frankrike. Bara det faktum att vi har dessa både lag i gruppen gör att Sveriges chanser att gå vidare är små, det är bara två lag som går vidare. Sverige har också Ukraina i sin grupp, ett lag som anses något sämre än Sverige, det är bara det att Ukraina har hemmabana och alla som kan idrott vet att det är en stor fördel. Men man kan ge vilken bild man vill, man tar fram statistik som visar att det var länge sen ett hemmalag vann sin premiärmatch. Zlatan blir alltså då världens bäste, ingenting om att de riktigt tunga nationerna har, typ, tre fyra Zlatan i sitt lag, England för att ta ett exempel.   
   Så förlorar vi mot Ukraina. Sverige gör absolut ingen dålig match, man har några goda chanser, Zlatan har en utmärkt nick i stolpen, man spelar precis efter sin förmåga. Men Ukraina gör ett par fina och snygga mål, bägge signerade Andrij Shevchenko, en gång lika stor som Zlatan, spelande i Milan där Zlatan spelar nu. Ok, det andra målet var lite av en tavla från det svenska försvaret, som ungefär händer i varje match, men Schevchenkos löpning innan är strålande.

Helvetet lös
Sverige förlorar alltså, inte alls sensationellt, utgången var nog den troligaste. Men nu bryter helvetet lös. Klart det går åt helvete, skriver en journalist som dagen innan haussat upp laget, en annan skriver om de stora klassiska haverierna, en tredje om en korkad maskerad och en fjärde om kraschen i Kiev. Ingen skriver om att de själva haussat upp laget att de inte gett en objektiv bild. Men denna del i scenariot säljer också. Spelarna var nervösa skriver de, tror tjyven det med de förväntningar som laget har tillskrivits. Tror tjyven det när de vet att en förlust innebär att man blir fjättrad vid skampålen.
   Men det skall bli roligt att följa fortsättningen. Jag tror Sverige åker ut direkt, kanske utan någon poäng. Men tänk om de går vidare, vad skall då dessa journalister skriva. Antagligen vänder de kappan efter vinden igen och spelarna blir de bästa Sverige någonsin haft.

Inga kommentarer: