2012-06-14

Vinst – en kortsiktig skolspekulation av Gunnar Stensson

Skolinspektionen har kritiserat John Bauer-gymnasierna, JB Education. Undervisningen består mest av elevernas självstudier. Elever med behov av särskilt stöd får inget stöd. Allt fler lämnar John Bauer-skolorna utan gymnasiebehörighet. Yrkesutbildningarna får inga praktikplatser och kompenseras inte för det.
   John Bauergymnasiet i Lund startade förra året. Då sökte 76 stackars elever dit, lockade av floskler som ”Vår pedagogik hjälper dig att nå längre än du trodde var möjligt” eller ”Hos oss får du prova på framtiden redan idag.” För många blev valets konsekvens förlorad gymnasiebehörighet.  I år  hade antalet sökande minskat till 46.
   Kanske JB-Educations friskolesatsning helt enkelt är en kortsiktig spekulation som  utgår från att det något år visserligen är möjligt att ta ut feta vinster men att det sedan kommer att ta slut. Det gäller att ta chansen till profit medan den existerar.
   ”När lärarna ser att elevunderlaget minskar söker de sig också bort. Och har man kommit in i den negativa spiralen väljer eleverna också bort skolan”, säger Helena Linge, ordförande för Malmöhus distrikt av Lärarnas riksförbund. (SDS, Emma Leijnse 12/6.)

Vinst i stället för skolbibliotek i friskolorna
40 procent av de fristående grundskolorna saknar bibliotek, liksom 58 procent av gymnasierna, enligt  Kungliga Bibliotekets studie ”Skolbibliotek 2012”. Samtidigt tar friskolorna ut miljonvinster och skickar dem till skatteparadisen. Vissa friskolor löser problemet genom att parasitera på de kommunala skolornas bibliotek. Så ökar vinsten genom att samhället tar bibliotekskostnaden.
   Lunds kommun kan vara stolt över att Norra Fäladens skolområde utsågs till Årets skolbibliotek för ett halvår sedan. En del av äran tillkommer bibliotekarierna Lotta Davidsson-Bask, Klara Önnerfält och Annelie Carlsson
   Kungliga Bibliotekets studie visar att skolor med skolbibliotek har högre slutbetyg i avgångsklasserna än skolor utan bibliotek.

MP kluvet om vinsten
Det borde vara självklart att ansvaret för utbildningen inte ska ges till aktiebolag på jakt efter vinst. Men MP presenterar ett förslag som försöker gå åt två håll samtidigt.
Internationellt är Sverige ett extremland. Ingen annanstans tillåts skolföretagen så obegränsat plocka ut pengar till vinst.
   I stället för ett skarpt vinstförbud driver Miljöpartiet nu ett förslag med helt oklara konsekvenser. Å ena sidan föreslår de att skolbolagen inte ska ha vinst som syfte. Å andra sidan säger de att de vinstutdelningar som sker ska vara transparenta. Miljöpartiet är splittrat och svaren blir därefter.
   LO är däremot nu emot vinster i välfärden. Det borde vara självklart att välfärden ska organiseras så att den gynnar den som behöver den, inte anpassas efter bolagsägarnas intressen.
   V:s förslag om ett vinstförbud skulle frigöra resurser till 20 000 nya anställda i välfärden, säger Jonas Sjöstedt, V.
Vinstförbud kommer att bli en av valets viktigaste frågor. Svenska Dagbladet 9/4.

Inga kommentarer: