2012-06-07

Panik har blivit en rationell reaktion av Sten H.

Jag kan inte undanhålla VB:s läsekrets vetskap om den krönika Martin Wolf, Europas främste ekonomikommentator, hade i Financial Times i tisdags. (Se själv på www.ft.com och klicka fram till kolumnisterna.) Det handlar just nu mycket om de spanska bankerna, en till synes perifer fråga, men Wolf erinrar om att den stora krisen 1931 började med att Creditanstalt i Österrike bröt ihop och sen spred det sig till allt fler banker. Så här säger Wolf:” Before now, I had never really understood how the 1930s could happen. Now I do.”
   Kommer det gå åt helvete med västvärldens ekonomi nu i sommar? Ja, kanske. Åtminstone om Merkel och den tyska linjen fortsätter. Den spelar samma roll som Hoovers sparsamhet gjorde för 80 år sen. Sen dess trodde man att Keynes idéer hade slagit igenom, men så är uppenbarligen inte. Och är det inte lustigt att sparsamhet, och svältkurer intar samma roll som tidigare i föreställningsvärlden för världens borgerliga krafter. Eller är det bara det att de anser att stater ska ekonomistyras som ett hushåll? Visst är det väl mycket av tysk husmor över Angela Merkel?
   Men visst, vi har kriser på flera nivåer och det är klart att västvärldens konsumtion och hela jordens produktions ligger över de gränser naturresurserna sätter. Så vi måste konsumera mera nu för att konsumera mindre sen och vilka ”vi” är måste också kvalificeras. Och som för att blanda bort korten så steg världens börser kraftigt i går och Sveriges i dag. Det är mycket nu.

Inga kommentarer: