2013-05-23

”We are one” när Palestinas fana vajar bredvid Israels i ESC 2014! av Gunnar Stensson

Palestina är området mellan Medelhavet i väster, Jordanfloden och Döda havet i öster, Libanon i norr, samt Aqabaviken i söder och Sinai i sydväst.
   1947 beslöt FN att dela detta Palestina i en arabisk och en judisk stat och internationalisera Jerusalem.
   Den 14 maj 1948 utropades staten Israel. Den israeliska armén fördrev 700 000 palestinier från deras hem. Någon palestinsk stat i enlighet med FN-beslutet utropades aldrig.
   65 år senare, den 14 maj 2013, demonstrerade palestinierna i Malmö mot Israels deltagande i eurovisionsschlager- festivalen.


En timme varje lördag sedan mer än 10 år genomförs en demonstration på Stortorget i Lund för en självständig Palestinsk stat.
Foto: Marie Hegnelius

Det innebär att de tog vara på tillfället att protestera mot ett historiskt svek i ett sammanhang där protesten blev synlig över hela världen. Det är deras rätt och det är deras plikt.
   Nästa år genomförs festivalen i Danmark. Då är det dags att demonstrera igen – om inte världssamfundet erkänner staten Palestina i FN och så att Palestina kan delta i tävlingen på samma villkor som Israel.
   Majoriteten av världens länder och majoriteten av det svenska folket är för ett erkännande. Motståndet kommer egentligen bara från två håll: USA och Israel.
   ”We are one” först när världen erkänt Palestina och landet deltar på samma villkor som grannlandet Israel.

Inga kommentarer: