2013-10-03

Stortorget 1 av Lucifer

Ja, det är alltså så att borgarna tänker sälja den magnifika byggnaden vid Stortorget, en byggnad som i pregnans och symbolvärde får sägas vara Lunds tredje viktigaste, efter Domkyrkan och Rådhuset. En gång brydde sig Högern i Lund om kultur och traditioner, men det är väl bara boktryckare Ohlsson som bryr sig om sådant lappri numera. Dagens moderater går mer på vad man skulle kunna kalla Täbylinjen och skiter i traditionerna. De andra borgarna jamsar med.
   Men debatten i fullmäktige förra torsdagen blev upplysande och visade på klyftorna. Hanna Gunnarsson(v) lyfte fram att skillnaden är att vi tycker det är bra att äga saker gemensamt, medan borgarna inte står ut med det. Nita Lorimer (v) var ensam om att peka på att försäljningen av huset inte är förbundet med något som helst villkor – det är fritt fram för köparen att göra vad han vill med huset. Och detta medan man påstår att kommunen inte kan ta hand om det och att den nye köparen förmodligen har många goda idéer. Till bilden hör att man talade om huset som svårt eftersatt, detta om ett av Lunds mest gedigna hus som utstrålar borgerlig trygghet i varenda tegelsten.
   Stortorget 1 tillhör Lundaborna. Jan Mårtensson (SDS) liksom förre hyresgästen Fredrik Böök i sina gravar måtte vrida sig över borgerlighetens förfall i Lund.

Inga kommentarer: