2013-11-07

Hackat och malet av Ulf N

Nytt rekord för växthusgaser i atmosfären
Från ett nederländskt forskningsinstitut meddelas att ökningstakten för växthusgas-utsläppen minskade något under 2012. Alltså: utsläppen ökade inte lika mycket under 2012 som under de föregående åren. De ökar alltså fortfarande. Ungefär samtidigt som denna rapport publiceras meddelas i en bulletin från WMO, World Meteorological Organization, att mängden växthusgaser i atmosfären nådde en ny rekordnivå under 2012. Mellan 1990 och 2012 har uppvärmningseffekten ökat med 32 %. Sedan industrialiseringens början omkring år 1750 har koncentrationen av koldioxid i atmosfären stigit med 41 % medan halten av metangas ökad med 160 % och lustgas med 20 %. Detta enligt WMO. Till dessa siffror kan fogas IPCC:s konstaterande att koncentrationen av växthusgaser i atmosfären idag är större än vad den varit någonsin under i varje fall de senaste 800 000 åren.

Koldioxidfond i Lund
I juni år 2009 lämnade den samlade oppositionen i Lund in en motion till kommunfullmäktige. Den handlade om att kommunen skulle inrätta en fond för klimatinvesteringar. Fonden skulle finansieras genom att kommunens förvaltningar skulle betala in avgifter till fonden i relation till den mängd fossilbaserad koldioxid som förvaltningen verksamhet orsakade. Denna avgift till fonden har en dubbel verkan: dels skapar den incitament för förvaltningarna att satsa på att minska utsläppen av växthusgaser, dels ska fonden användas för att stödja investeringar i miljö- och klimatvänlig teknik. Fullmäktige biföll motionen drygt ett år senare - det var endast Sverige-etnokraterna som gick emot. Mera precist gavs kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag på hur en sådan klimatfond skulle utformas.
   Alltsedan detta beslut togs av fullmäktige har det rått en kompakt tystnad av vad som gjorts för att effektuera fullmäktigebeslutet. Fram till idag, drygt tre år efter fullmäktiges uppdrag till styrelsen har ingenting hänt. Det riktigt märkliga i sammanhanget är att ingen av de folkvalda i fullmäktige har reagerat på detta uppenbara trots mot fullmäktiges beslut. Hög tid för ett initiativ för oppositionen!

Open bar i Cannes
Vid det här laget torde Mipimmässan i Cannes vara känd i vida kretsar i Svea rike. Det senaste är ju göteborghöjdarnas ”Open bar” (med mera!), vars nota skrivs i sexsiffriga belopp. Som VB tidigare informerat om så lämnade Miljöpartiet i Lund redan i våras in ett förslag till kommunstyrelsen att Lunds deltagande skulle utvärderas av en oberoende granskare. Att MP ville ha en utvärdering beror inte på misstankar om överdrivet inmundigande av alkohol eller köp av klänningar o.d. på skattebetalarnas bekostnad. MP vill helt enkelt veta om skattebetalarna har någon nytta av den cirka halvmiljon som kommunen spenderar på mässdeltagandet varje år. Borgare och socialdemokrater sa som bekant nej till en oberoende utvärdering. Beslutet blev i stället att i princip de personer som deltar i mässan ska utreda sin eget deltagande och ”ta fram ett sammanfattande utvärderings-dokument”(min kursiv). Detta med ”sammanfattande” utvärdering är raffinerat: det innebär så vitt jag kan förstå att utvärderingen inte behöver redovisa några konkreta resultat av mässdeltagandet utan så där i största allmänhet kunna redovisa att det kan vara ganska trivsamt att mingla i Cannes.

Självkritik från Miljöpartiet om skolan
”Det tillhör väl inte ett av de vanligast i orden i den politiska vokabulären, men: Förlåt. Vi var naiva. Det blev fel”. Så inleds i Aftonbladet en i dagarna publicerad debattartikel undertecknad av tre ledande miljöpartister, bland annat partiets utbildningspolitiske talesperson och MP-ledamoten i den s k friskolekommittén. Självkritiken gäller partiets tidigare stöd till friskolereformen. Det behövs ett uppvaknande i flera partier, menar debattörerna. Och ser att uppvaknandet i Miljöpartiet har börjat med skrivningarna i det nya programmet om att de kommersiella intressena måste bort från välfärdssektorn. ”Friskolerefomen drev åt ett håll vi aldrig kunnat räkna med. Vi gjorde fel”, erkänner debattörerna. Och avslutningsklämmen är därmed given: nu gäller det att göra rätt, dvs Miljöpartiet måste driva ut vinstintressena från skolan, hävdar debattörerna. Om nu också S ville vakna upp och om det vill sig väl i nästa års val kan det bli något av ett systemskifte i både kommuner och region/landsting.

Stridshingst
Det har nu varit en tid av tystnad kring hästkött med mera i lasagne och andra köttfärsrätter. Förhoppningsvis har tillverkarna skärpt sig, fast det ska man nog inte lita på. Alltemellanåt åker det nog ner en och annan kuse i köttkvarnen.
   Dessbättre är det ju huvudsakligen gamla krakar från Rumänien som drabbas. Stridshingstar kan nog än så länge känna sig ohotade. Konungariket Sverige har ju som bekant begåvats med en statsminister som utropat sig till riksstridshingst. Man får väl anta att vederbörande ser denna benämning som en positiv kvalitetsmärkning. Förhoppningsvis är han tämligen ensam om det. Men jag undrar: vilken politiker i Lund gör sig bäst förtjänst av beteckningen stridshingst? Jag ser fram mot välmotiverade förslag från VB:s läsare.

Inga kommentarer: