2013-11-28

Klostergårdens station – Södra Lund av Gunnar Stensson

I samband med järnvägsutbyggnaden till fyra spår ska en ny station byggas söder om Lund.
   Kanske kommer kommunen välja den plats där Klostergårdens hållplats låg för några decennier sedan, vid viadukten mellan Nordanväg och Åkerlund och Rausings väg. Hållplatsen tillgodosåg Klostergårdsbornas behov att pendla till Malmö men också inpendlingen till Södra företagsområdet.
   En ny station i samma läge skulle också göra det lättare att nå Arenan i samband med stora arrangemang. Den vore självfallet till stor nytta för Klostergårdens befolkning, som snart kommer att växa med minst tusen personer när bostadsområdet vid Arenan blir färdigt.

Men placeringen av stationen påverkas också av frågan om Källbyverkets framtid. Nu utreds alternativen att antingen bygga ut reningsverket eller avveckla det. Vid en avveckling skulle man dra ledningar till Lomma eller till ett utbyggt reningsverk i Sjölunda i stället för att som nu släppa ut vattnet i Höje å.
   Om VA Syd och Lund beslutar sig för något av nedläggningsalternativen kommer den mark som nu ingår i skyddszonen att frigöras och kan i så fall användas till bostäder – och en station i ett sydligare läge, närmare järnvägsbron över Höje å.
   I skyddszonen växer den sortens urskog som uppstår intill industriområden i utkanten av städer med pil, bok, al, björk, ek, oxel, lönn, körsbär, fläder och en ogenomtränglig macchia av björnbär och nypon. Dessutom odlar Lund trädplantor för alléer och parker.
   Ett nytt ställverk för att förse järnvägen med energi planeras vid högspänningsledningen som går genom området.
   Ett stort, om än ovårdat, grönområde går till spillo om marken i skyddszonen i framtiden exploateras för byggande. Utbyggnaden måste genomföras med försiktighet.

Miljöpartiet föreslår Tekniska nämnden att utreda möjligheterna att bygga hyresbostäder i anslutning till den planerade stationen vid Klostergården. De skriver: ”För att bygga den nya stationen måste med nödvändighet hittills öppna ytor hårdgöras. Vi menar att Lunds kommun i samband med stationsbygget borde pröva möjligheten att bygga bostäder vid stationshuset och på stationsområdet i övrigt. Självklart gäller det då att bygga högt och yteffektivt.”

Vid ett möte 22/11, som initierats av Karin Svensson Smith, Ulf Nymark och Emma Berginger, MP, diskuterades förslaget av bland andra Jernhusens regionchef Rolf Larsson och affärsutvecklare Andreas Meyer samt LKF:s verkställande direktör Håkan Ekelund.
   Rolf Larsson menade att kommunen befinner sig i ett guldläge för planeringen av stationen och dess närområde eftersom man vet exakt var och när järnvägsutbyggnaden skall ske. Så goda förutsättningar har man sällan.
   Han hoppades på snabba beslut och beklagade att Lunds kommun ofta var långsam och tveksam vilket ofta fördröjde utvecklingen.


En bild från Mp:s framtidsvisioner för ny bebyggelse i Stockholm 

Ett nytt centrum kan placeras vid stationen. MP:s förslag att bygga höga och yteffektiva hus med hyreslägenheter mottogs positivt. Man menade att det var svårt att utveckla Klostergårdens slutna centrum, men att det inte skulle påverkas negativt om ett nytt centrum skapades, snarare tvärtom.
   Alla föreföll öppna för möjligheten att bygga stationen i ett sydligare läge om marken i reningsverkets skyddszon frigjordes. Det är viktigt att besluten om reningsverket och stationens läge fattas så snart som möjligt.

Förtätning av Klostergården är möjlig genom att bygga ovanpå parkeringshusen och en del parkeringsplatser. MP:s argument för både hyresbostäderna vid stationen och förtätningen av Klostergården är, att det behövs fler hyresbostäder i Lund, samtidigt som det är olämpligt att hårdgöra mer mark i sluttningen mot Höje å på grund av den ökande översvämningsrisken.

Mottagandet av MP:s förslag i Tekniska nämnden och Byggnadsnämnden de närmaste veckorna emotser vi med största intresse. Under de kommande månaderna och åren kommer under alla omständigheter stora förändringar att ske i Klostergården och södra Lund. Den som lever får se.

Inga kommentarer: