2014-05-08

”Intetsägande policydokument” om hållbar utveckling på väg till fullmäktige – på nytt av Ulf Nymark

Kommunfullmäktigmötet i april fattade ett för de miljömedvetna lundaborna ett glädjande beslut: det förslag till program för ekologiskt hållbar utveckling för Lunds kommun – LundaEko II - som de borgerliga föreslog skulle antas av fullmäktige fick inte godkänt. Fullmäktige beslutade att skicka tillbaka programförslaget till kommunstyrelsen med uppdrag att på en rad punkter skärpa och förbättra programmet. Bland annat ville fullmäktige ha tydligare mål och målstruktur och att programmet också skulle innefatta åtgärder för att nå målen.

Oppositionen starkt kritisk
Oppositionen har som vi tidigare rapporterat om i VB under hela programprocessen riktat stark kritik mot att den inriktning som de borgerliga gett programmet. Det är ett måldokument med suddiga mål som i många fall inte går att följa upp. Inga åtgärder för att nå målen förtecknas i programförslaget.

De borgerliga struntar i fullmäktigebeslut
Vid det kommunstyrelsemöte som hölls i veckan visade det sig att de borgerliga inte tänker rätta sig efter fullmäktiges beslut. LundaEko II låg på styrelsens bord med förslag om att skicka det tillbaka till fullmäktige utan att ett ord ändrats i programförslaget. Och naturligtvis röstade de borgerliga igenom detta.

Bidrar till politikerförakt
Kommunfullmäktige är det högsta beslutande politiska instansen i Lunds kommun, direktvalt av lundaborna. Att kommunstyrelsen som är satt att verkställa fullmäktiges beslut öppet trotsar direktiv från fullmäktige är uppseendeväckande och bidrar givetvis till att späda på politikerföraktet.

Nytt program?
Nu kommer det som borde vara kommunens och lundabornas främsta vägvisare mot en ekologiskt hållbar utveckling att vara, som tunga remissinstanser påpekat, ett ”verkningslöst” och ”intetsägande policydokument”. Förhoppningsvis blir det efter höstens val en av de första uppgifterna för en ny majoritet i Lund att omarbeta detta dokument eller rentav ta fram ett helt nytt program, så att Lund åter intar en tätposition bland Sveriges kommuner när det gäller miljö- och klimatpolitik.

Inga kommentarer: