2014-08-14

Den trycker sanningen om Israel av Gunnar Stensson

Den engelskspråkiga versionen av den israeliska tidningen Haaretz kan sedan någon månad läsas på Lunds stadsbibliotek tack vare chefsbibliotekarie Karin Bergendorff.
   Tidigare fanns tidningen bara på hebreiska, vilket gjorde den otillgänglig för flertalet läsare, inte minst de med judisk bakgrund.
   Det aktuella numret (18/8) innehåller bland annat en artikel av Peter Beinart, en kommentator som på grund av sin kritik av israelisk politik brukar beskyllas för att gå Hamas ärenden.
   Men i artikeln visar Peter Beinart, att Hamas verkliga vänner är de israeler som övertygar den palestinska befolkningen om att Israel bara kan påverkas genom våld.
   Den sortens israeler har genom decennierna varit många och med tiden blivit fler, inte minst sedan en miljon reaktionära ryssar de senaste årtiondena bosatt sig i Israel.
   Hamas verkliga vänner är bosättarna och de som motsätter sig tvåstatslösningen. Så länge de har makten i Israel kommer Hamas vinna anslutning i den plågade palestinska befolkningen.
   Den sortens Hamasvänner förekommer också i svenska media. De kan för resten beskådas i det aktuella numret av Haaretz, eftersom Haaretz är en liberal tidning som trycker även vidriga insändare. Där finns en som jublar över den israeliska segern i Gaza.
   I en annan text jämförs Israels massaker på palestinier i det blockerade Gaza med nazisternas massaker på judarna i Warszawas ghetto 1943.

Gideon Levy har tillsammans med en kollega gjort ett stort reportage om en kvinnas tragiska öde under båda de israeliska massakrerna på palestinier, den 2008-9 och den i juli 2014.
   DN tryckte 10 juli en stor artikel av Gideon Levy ur Haaretz med rubriken Israel vill inte ha fred. Gideon Levy är orolig för Israels framtid.
   Han avslutar artikeln: ”Palestinierna har gjort flera misstag, men deras misstag är marginella. På ett grundläggande plan är rättvisan på deras sida, medan Israel står för avvisningspolitiken. Israelerna vill ha ockupation, inte fred. Jag hoppas bara att jag har fel.”
   Som andra kritiker av Israels politik lever Gideon Levy under ständigt dödshot.

Inga kommentarer: