2014-08-21

Maktskiftesfestival

För så där 44 år sedan var jag med när Lunds FNL-grupp och FIB-Kulturfront ordnade Motkarneval i Stadsparken. Jag minns hur vi gick omkring några dagar i förväg och letade efter elektrisk ström på Gröningen och hur glada vi blev när vi upptäckte en anslutning i gräset framför den vita scenen. Jag kan inte minnas att pengar över huvud taget var inblandade.
   Pistolteatern kom från Stockholm med pjäsen Palmlänningarna, en burlesk vidräkning med det Sverige som nyligen fått Olof Palme till statsminister.
   Legendariska Träd, gräs, stenar spelade liksom den lokala gruppen Stenblomma.
Lilla teatern spelade dubbla föreställningar av Kent Anderssons Flotten som också innehöll skarp kritik mot det sävliga svenska klassamhället.
   Solen sken och Gröningen var full med folk. På andra håll rasade Lundakarnevalen. Vi märkte den inte.

I år har Demokratisk Vänster tagit initiativ till Maktskiftesfestivalen den 6 september kl 18:00 i Stadsparken. Alla de rödgröna partierna inklusive F! står bakom. Pengar är inblandade, framför allt från DV som gör satsningen för att bidra till ett maktskifte i kommun, landsting och riksdag under mottot Ändring!
    Artisterna längtar efter en förändring lika mycket som vi. Det gäller Emil Jensen,
Iriya´s Playground och Silvana Imam i lika hög grad som det gällde 1970 års artister, även om uttrycksformerna är annorlunda.
   Politikerna får en chans till korta uttalanden i pauserna. Inleder gör Sven-Bertil Persson från DV.
   Där kommer att finnas tält och bokbord.
   Det enkla budskapet är: Rösta! Nu är makten din!
Gunnar Stensson

Inga kommentarer: