2016-09-22

Lunds skyltar som i DDR av Lucifer

Det är inte lätt att vara liberal i Lund, tydligen. Jag ser att liberalerna i Lund, med Philip Sandberg i spetsen, i en motion till kommunfullmäktige finner att det är hemskt att komma till Lund ”Idag känns det som att åka in i gamla DDR när man kommer från grannkommuner som Malmö och Staffanstorp. Medan de har fräscha skyltar med ett tydligt budskap har vi sönderrostade skyltar ofta täckta av buskage, och där en ena skylten är olik en andra.”  Lite oväntat faktiskt att just olikheterna mellan skylttyperna ska vara så besvärande. Och det här med DDR, jag trodde att man där var noggrann med att ha likadana skyltar överallt, likriktade kommunister som man var. Eller var det slarviga kommunister där som lät skyltarna vara så olika, ungefär som de i Lund? Om Liberalerna i Lund flyttade till det prydliga Staffanstorp skulle kanske alla vinna – en riktig win-win-situaion som man säger numera

Ovana vid tänkande?
Eller handlar det om att lundaliberalerna inte orkar resonera så noga utan att det bara är något som inte är så bra som man skulle önska och att man då alltid kan svepa till med DDR-liknelsen. Kanske är det den rimliga förklaringen till den valda formuleringen. Liberalerna i Lund är väl inte så vana vid att tänka efter vad man vill ha sagt utan faller hellre in i gällande tankeschabloner.

Varning för sågfilare
Det är ungefär som den pågående kampanjen om de ryska spionerna, en svensk klassiker åtminstone sedan de berömda sågfilarna för drygt hundra år sen. Det är klart att ryssarna spionerar i Sverige – det skulle väl vara rent tjänstefel om de inte följde upp vad som tycks pågå i fråga om det svenska militära samarbetet med USA runt om Östersjön. Hur är det, övar svenska marinsoldater landstigning med amerikaner i Polen, är det många amerikanska flygplan baserade på Kallax? Jag skulle också vilja veta och väl också den svenska allmänheten.

Farligt på krogen
Nu anför de svenska spionjägarna att en (förmodligen rysk) spion närmat sig en Nato-pilot på krogen i Luleå. Precis, så går det till, det vet vi som var med på femtiotalet då vi fick veta ”Spionen lägger pussel, behåll din bit”. Möjligen trodde man att det ryska spioneriet som ju ska vara så avancerat hade nått längre sen dess än till närmanden på krogen. Det har det väl men hur kan de svenska spionjägarna vara så övertygade om att vi ska svälja deras historia på så enkla grunder. Eller är det för hemligt för att vi ska få veta mer?
   Ja, där får man väl hejda sig, inte minst därför att man väl i nästa steg kan komma att anföras som exempel på ryskt inflytande. Man ska inte måla fan på väggen. men gamle Joe McCarthy är aldrig långt borta.

Inga kommentarer: