2017-11-30

Kultur- och fritidstema på kommunfullmäktige
av Hanna Gunnarsson (v)

Då VB hade semester förra veckan så kan nedanstående text tyckas lite sen. Ingen skugga skall dock falla på Hanna, hon levererade sin rapport lika snabbt som vanligt.
Kommunfullmäktige 23/11 gick i kulturen och fritidens tecken. Två av de stora frågorna var det årliga beslutet om kultur- och fritidsnämndens taxor och avgifter samt kommunens nya biblioteksplan.
   I det stora dokumentet med avgifter finns en stor del av kommunens lokaler, alla avgifter som finns på biblioteken och alla entréavgifter till olika fritidsanläggningar. För vänsterpartiets del är det viktigt att hålla nere avgifterna i kommunens olika verksamheter och istället finansiera kulturen och fritidsverksamheten genom skatten. Kommunskatten är visserligen inte progressiv, men den som tjänar mer betalar också mer i skatt. Avgifterna är istället lika stora för alla, oavsett inkomst (förutom vid de tillfällen som vi infört rabatter, men det är ett trubbigt verktyg). Vänsterpartiet brukar därför varje år föreslå ett antal sänkningar av avgifterna, framförallt att simundervisningen ska vara kostnadsfri, entréavgifter till Högevallsbadet ska sänkas samt avgifterna inom Kulturskolan ska sänkas. Utöver detta protesterar vi mot avgiftshöjningar för skridskoåkning och bowling och föreslår att avgifterna på Stadsbibliotekets toaletter tas bort.
   Den andra stora kulturfrågan var kommunens nya biblioteksplan. Biblioteksplanen är ett läsvärt dokument där kommunens olika biblioteksverksamheter med utblickar mot de bibliotek som finns i Lund men som inte är kommunens (inom universitetet och på sjukhuset). I biblioteksplanen listas alla de stadsdelar som har ett folkbibliotek. I denna lista föreslog vänsterpartiet att även Nöbbelöv skulle läggas till så att biblioteksverksamheten där kan öppnas igen. Nöbbelövsborna har såklart högljutt protesterat mot stängningen av Nöbbelövs bibliotek. Där finns en biblioteksbyggnad, och den ska självklart vara öppen och användas! Den nya biblioteksplanen slår också fast att det ska finnas ett bibliotek i nya stadsdelen Brunnshög.
   Andra viktiga ärenden på kommunfullmäktiges dagordning var ombyggnaden av gymnasieskolan Vipan och flytt av komvux dit samt kommunens stöd till härbärget för utsatta EU-medborgare.

Inga kommentarer: