2017-11-30

Vänd dem inte ryggen av Staffan Lindberg

Ännu en artikel som legat länge hos VB. Uppenbarligen så har den gjort sin verkan ändå, åtminstonne delvis.
 

Öppet brev till Stefan Löfven
 
Vänd dem inte ryggen är titeln på en film på femitotalet om de svarta i USA. Det var en snaggad stenhård Glen Ford som drev frågan. Det blev bussning av de svarta eleverna till de vitas skolor.
   Nu är vi i samma situation. Vi har 2015 tagit emot över många Ensamkommande barn från krigen i den muslimska världen. De har kommit och tagits om hand, börjat i skolan, fått kompisar och börjat lära sig svenska. Under tiden har de hunnit fylla arton år och kommunerna vill inte hjälpa dem längre. Många bor hos familjer som bistår, andra vet vi inte vart de tagit vägen.
   De har för det mesta inget att hemvända till. Kriget, döda föräldrar, inga kända släktingar, inga manliga beskyddare … listan på problemen är lång och tung.
   Nu heter det plötsligt att de måste skickas hem dem så att inte Sverigedemokraterna ska ta röster från Socialdemokraterna. Det har de ju redan gjort. Nu tar moderaterna över.
   Någonstans måste det finnas en gräns mot det som är omöjligt. Det går inte att bedriva en socialdemokratisk politik som förnekar alla de värderingar som arbetarrörelsen står för. Det kommer att ursholka dess själ. Det kan inte leda landet framåt.
   Låt dem stanna för Guds skull och för vår allas skull.

Staffan Lindberg
Medlem i Arbetarkommunen i Lund och Socialdemokrater för tro och solidaritet i Lund

Inga kommentarer: