2019-05-23

Utsikt från en valstuga av Hanna Gunnarsson

Så var det valrörelse igen! Det känns ganska bra att ha EU-valrörelse nu, åtta månader efter allmänna valrörelsen. Vi kommer fortfarande ihåg hur vi gjorde i förra valrörelsen och har kvar lite av valrörelse-känslan. Det är betydligt bättre än att ha EU-valet före riksdagsvalet, som det blev förra gången.
 

 
I vänsterpartiet i Lund har vi valt att ta ut valstugan igen. Det var ett starkt önskemål från medlemmarna och aktivisterna, och det är bra att ha en bas på Stortorget där vi kan ha material och samlas. Stugan klarade av flytten tack vare att Clas har gjort stora renoveringar och bytt hela golvet på stugans veranda. I förra EU-valrörelsen hade vi bara ett tält och ett bord. Just den modellen med tält har både S och Mp valt, som de packar ner och upp hela tiden. Flitigast på torget är nog ändå Liberalerna, som precis som vänstern har permanent valstuga och god bemanning. Moderaterna, Sd och Kd har bara synts till på helgerna. Det är lite konstigt att alla partierna inte är på plats hela tiden på Stortorget.
   Nej, aktiviteten i EU-valet är inte hög. Det är en liten ström av väljare som kommer fram till tälten och stugorna och visst har vi många bra och intressanta samtal, men det går ju inte alls att jämföra med september-valrörelsen såklart. Men att vara på plats och synas är viktigt, även om det känns lite ineffektivt långa stunder. Det är trots allt en valrörelse och vår uppgift är att vara tillgängliga för väljarna.
   Valdeltagandet i EU-valet är vanligtvis låg, bara strax över 50 % i Sverige i förra EU-valet. Det kan jämföras med allmänna valen som har långt över 80 % valdeltagande. Det finns såklart en demokratisk poäng med att höja valdeltagandet, även för oss som är EU-motståndare. En av vänsterpartiets målsättningar i den här valrörelsen är att få våra egna väljare och medlemmar att gå och rösta.
   Vänsterpartiets politik i EU-valet är tydlig: Vi satsar på de frågor som kräver samarbete mellan länder för att lösas. Det är såklart klimatförändringarna och flyktingpolitiken, men även arbetsrätten och schyssta villkor för de som är anställda i ett land men arbetar i ett annat. Vi har bra kandidater (de första 6 personerna på V-listan är kvinnor!) och gott självförtroende sedan förra valresultatet. Om vi håller siffrorna från riksdagsvalet kan vi få in två personer i EU-parlamentet, om vi lyckas öka ännu mer, upp mot max i vissa opinionsundersökningar, har vi chans på tre!
   Gå och rösta på söndag, påminn familj, vänner och bekanta! Om du känner dig osäker finns Vänsterpartiets argument om EU här.
   På söndag håller Vänsterpartiet valvaka på restaurang Viva på Karhögstorg, från klockan 20 (vallokalerna stänger klockan 21). Alla är välkomna! Om du vill äta behöver du föranmäla dig via denna länk.





Den 21 skrev Hanna på Facebook:
En ny dag i valstugan och en liten tur runt hos de andra partierna. Vissa politiska budskap är ju riktigt bra, även när det inte är ens eget.


 

 – Liberalernas ”JA” på olika språk är både snyggt och tydligt. Är man det mest EU-positiva partiet måste man ju visa det!
 – Centerpartiets ”Närodlad politik” är mitt-i-prick för centerns profil och kan användas vid alla möjliga olika tillfällen.
 – FI:s ”Feminism, fred, frihet” hade jag önskat att vänstern hade kommit på först.
 – Piratpartiets ”utan internet tystnar samtalet/demokratin/ motståndet” är nog valrörelsens absolut snyggaste och väldigt tänkvärd!       

Inga kommentarer: