2019-05-02

Veckan i riksdagen: Första maj och beslut om ordningsbetyg av Hanna Gunnarsson

Det här har varit en konstig vecka i riksdagen. Vanligtvis är vi i Stockholm och har möten tisdag-torsdag. Men många av utskotten och partierna ställde in sina möten på valborg/siste april och igår på första maj var det ju röd dag (i dubbel bemärkelse), så vi har bara haft en enda arbetsdag denna vecka. Det känns såklart lite onödigt att åka upp till Stockholm för bara ett utskottsmöte och en votering, men så fungerar ju riksdagsuppdraget. Vi vet att uppdraget kräver att vi är i Stockholm ett par dagar i veckan och att det är ett väldigt flängande fram och tillbaka. Voteringarna är obligatoriska (det krävs särskilda skäl för att bli “utkvittad” och slippa voteringen) och vi som är ordinarie ledamöter har ansvar för att ta hand om våra utskottsmöten.

På torsdagens votering röstades tyvärr de borgerliga partiernas (inklusive sd) förslag om ordningsbetyg igenom. Riksdagen har nu alltså beslutat att regeringen ska göra det möjligt för skolor att ge elever på högstadiet och gymnasiet ett skriftligt ordningsomdöme i terminsbetygen, men som inte ska ingå i slutbetyget. V, S och Mp röstade emot. Vänsterpartiet tycker att detta är en mycket dålig idé. Ordning är en mycket subjektiv fråga. Att sitta tyst i sin bänk och göra som läraren säger kan vara bra ibland, men vi vill samtidigt att eleverna ska uppmuntras att ta ställning och säga emot när de känner att de måste göra det. Detta tror vi hämmas när eleverna får ordningsbetyg av sina lärare. Regeringen ska nu återkomma med hur detta beslut ska genomföras så det är svårt att säga när ordningsbetygen kommer införas.
 

 
Men det roligaste och viktigaste i veckan har såklart varit första maj! Jag var på turné i sydöstra Skåne och pratade i Simrishamn och Skurup, och hann även stanna till i Sjöbo där Vänsterpartiet höll parkmöte. Både i Simrishamn och Skurup kom det fler personer än vanligt, över 90 i Simrishamn och 70-80 i Skurup. Det var körsång, musik och flera väldigt bra tal i båda städerna, väldigt trevliga första maj-firanden. Det märks verkligen att det går bra för Vänsterpartiet när vi drar fler än vanligt även i de mindre städerna i Skåne! Läs mitt tal här

Hanna Gunnarsson (v) , Riksdagsledamot 

Inga kommentarer: