2021-06-03

25 år sedan, länge sen, fast inte ändå

Är 1996 länge sedan? Ja, 25 år är ganska länge, sisådär en tredjedels livstid här i landet. Fast ibland känns det som om inget har hänt. I veckan har Kina signalerat att det är dags att skaffa fler barn. Och frågan om hur man skall synas och höras på nätet är lika aktuellt idag fast på en annan nivå. Fast VB finns i alla fall på nätet så nåt har hänt.
red 

Rapport från cyberspejs
Det har just meddelats att Sverige för första gången sedan kriget mot Ryssland 1809 haft födelseunder-skott: fler har dött än vad som har fötts under första kvartalet i år . Kanske ska man inte bli så bekymrad över det: varje svensk tär säkert lika mycket på jordens resurser som vad tio indier gör och vi brukar ju tala om världens överbefolkning. Men nog är det ändå tankeväckande. För några år sedan tävlade vi med Irland om toppen i den europeiska nativitetsligan och nu är vi alltså i botten. Visst säger det en del om hur den socialdemokratiska krispolitiken fungerar. När människor i ett land inte skaffar barn är det den starkast tänkbara kritik som kan riktas mot hur landet styrs.
   Eftersom VB-läsarna i gemen knappast är i den ålder då det skulle vara lönt med en uppmaning att vända nativitetstrenden gäller det att komma på andra sysselsättningar. Ett vanligt alternativ numera är att surfa på nätet. Det är bara att ta ett stadigt grepp om musen och ge sig ut och kolla in vad som erbjöds av svensk politik på World Wide Web. Jag blev dock inte så munter av upplevelsen.

Gudrun på idolbild
Av partierna har centern, moderaterna och socialdemokraterna väl etablerade hemsidor med fylligt material. Miljöpartiet är på gång, men det är fortfarande lite tunt. De andra partierna nöjer sig ännu så länge med lokala initiativ: folkpartiet i Göteborg och vänsterpartiet i Kiruna. Det senare är faktiskt en mycket ambitiös satsning. Här finns en stor idolbild på Gudrun och vänsterpartiets fullständiga partiprogram och det både på svenska och engelska. Här finns också det lokala kommunala programmet och en fullständig barnomsorgsplan för Kiruna. Dessutom finns den lokala tidningen (h)järnviljan., som kanske ändå mest är en samling politiska uttalanden från riksdag och kommunfullmäktige.
   Borde VB också läggas på nätet? Tja, varför inte, vi om någon förtjänar väl en global publik.
Utdrag ur Lucifers krönika den 31 maj 1996
 


Gudrun Schyman 1996.
Foto: Anders Roth /Sveriges Radio



vansterpartiet.se
February 21, 1999, 14:32:51

Inga kommentarer: