2009-05-07

Aldrig fel med lite vetenskap av Lucifer

På den tiden när Lund hade demonstrationer var varannan vecka uppstod behovet av att veta exakt hur många som deltog. Ofta återgavs uppgifter från anonyma poliskällor, som regel grovt felaktiga. Då införde vänsterpartiet särskilt utsedda deltagarräknare, personer utplacerade på speciella ställen som under ed lovat att rapportera sanningen och intet annat än sanningen. Jag kom att tänka på detta när jag såg Sydsvenskans siffra från förstamaj i Lund. Det var 300 personer i s-tåget och 350 personer i v-tåget, stod det i Sydsvenskan. Det var 550 sa man från v-talarstolen framför Stadshallen. Jag tror mer på det senare, men riktigt säker är jag inte, det är lite för runda siffror.
Jag vill då citera Ulf Bjereld, professor i statskunskap i Göteborg. På sin ständigt läsvärda blogg berättar han att han har ” den något obskyra hobbyn att räkna deltagare - ett uttryck för mitt kontrollbehov” och återger årets siffror från Göteborg:
Vänsterpartiet: 1990
Socialdemokraterna: 1780
Syndikalisterna: 1720
Kommunistiska Partiet (f d Kpmlr): 890

Det kallar jag en schysst vetenskaplig attityd!

Internet igen
När man ska förstå eller analysera ett nytt fenomen är det bra att ha något att utgå från eller använda som metafor. Vad är den bästa metaforen för webben? Ja, en del föreslår TV, andra talar om det som ett torg eller en anslagstavla. TV är helt misslyckat, det är ju ett massmedium med samma färdigpaketerade budskap till alla på en gång. Webben är interaktiv, den är användarstyrd (även om naturligtvis TV-utsändningar kan integreras i webben).
Men avgörande är att webben är dubbelriktad, alla med tid och lust kan göra sig gällande och få ut budskap. Det är det som är det unika och alltför sällan realiserade. Då räcker det inte att ha en snygg hemsida, det blir som på TV.
OK, webben är ju inte en telefon. Men metaforen (formulerad av webb-gurun Jacob Nielsen) kan hjälpa när man ska ta ställning till försöken att stoppa lagförslag om inskränkningar på Internet. Via telefonen kan man bedriva allsköns dålighet: busringningar, hot, försäljning (spam!). Men det är ingen som kräver att folk ska avstängas från telefonnätet, det är ingen som kräver att telefonbolagen ska blanda sig i innehållet. Men i EU-parlamentet har man nyss diskuterat sådan saker och nätt och jämt (tack vänsterpartiets Eva-Britt Svensson!) lyckats avvärja en del (men inte allt). Det är Internets neutralitet som är nyckeln till dess möjligheter och framtid.

Kommande olyckor
Svinfluensan kan vara över oss, när som. Då kanske det kan vara en tröst att se på ännu värre hot. Jag är ingen astronom, långt mindre kosmolog, men jag har förstått att man har börjat misstänka att det i mitten av Vintergatan, vår galax, finns ett svart hål. Vad värre är, det tycks också finnas ett antal andra svarta hål från universums uppkomst som är spridda lite här och var i galaxen. Ni som tycker det är jobbigt med svininfluensan, tänk på hur det skulle vara om vi kommer i närheten av ett svart hål som börjar slita våra molekyler i stycken. Då kan man tala om problem!

Inga kommentarer: