2010-03-04

Fler aktiviteter 8 mars

Stoppa våldet mot kvinnor!
ESK-gruppen i Amnesty Lund kommer att anvnda 8:e mars till att uppmrksamma våld mot kvinnor genom en alternativ catwalk på Stortorget i Lund mellan kl 14 och 16.
Förutom catwalken kommer ESK-gruppen att informera och att samla in namnunderskrifter till Amnestys rikstäckande kampanj Stoppa våldet mot kvinnor, som riktar sig mot Sverige regering och kräver att den ska:
Anta en särskild handlingsplan
för att förebygga och bekämpa våldtäkt och annat sexuellt våld i samhället.
Öka stödet och hjälpen till brottsoffren bland annat genom attinrätta särskilda mottagningar för våldtagna kvinnor i större städer och se till att långsiktigt, professionellt stöd och rehabilitering finns tillgängligt för alla som utsatts för våldtäkt och annat sexuellt våld.
Inrätta en oberoende granskningskommission med uppgift att systematiskt samla in information om samtliga utredningar rörande våldtäkt som läggs ned eller leder till beslut om att inte väcka åtal. Kommissionen ska bland annat ha till uppgift att rapportera omskälen härtill och analysera utredningskvaliteten. Granskningskommissionens arbete och analyser bör ligga till grund för förslag om ytterligare åtgärder för att förbättra rättsväsendets hantering av våldtäktsärenden.

Inga kommentarer: