2010-08-19

Buen vivir: Bo 2010 av Gunnar Stensson

Under sommaren har en viktig utställning om framtidens boende visats i Virserum. Det är Henrik Teleman, en gång ordförande i KU i Lund, nu museichef, som initierat den.
Den handlar om en ny epok när man bygger med trä i stället för cement och sten. Trä är många gånger lättare och mycket formbarare än de oljebaserade material som nu är vanligast. Detta uppnås genom modern träteknik, inte minst limteknik. Den nya trä-epoken är redan inledd, bland annat med imponerande höghus i Växjö universitets campus. I Växjö pågår en nydanande forskning om trä som material.


Ur miljösynpunkt är trä helt överlägset. Experter är eniga om att vi står på tröskeln till en ny tid av täta trästäder med hus som är självförsörjande beträffande värme och energi.
Ett stort seminarium om resurssnålt byggande i trä ägde rum i Virserum i början av juli. En av deltagarna var Harald Welzer, en av författarna till den uppmärksammade boken Slutet på världen som vi känner den,
En av lärdomarna vid seminariet var utdömandet av den livsstil som består i att bo på landet utanför någon av våra tre stora städer. Den sortens bebyggelse och livsstil är helt urban och innebär större slöseri med resurser än konventionellt stadsliv i miljonprogramshus och innerstäder.
Efterfrågan på skog kommer att öka. Priserna på trä stiger sannolikt. Därmed skapas underlag för en med nödvändighet decentraliserad träproduktion och en spridd bebyggelse i landsorten i närheten av livsmedelsproducenter. Eftersom skogen hela tiden förnyas kan ett hållbart decentraliserat försörjningssystem skapas. Tankarna ligger i linje med ursprungsbefolkningarnas idéer om buen vivir
Utställningen kommer under hösten att turnera runt om i Sverige. Den kommer troligen att visas också i Lund eller Malmö.

Inga kommentarer: