2010-08-19

Finansiering av lokala valkampanjer av Ulf Nymark

En tidning har skickat en enkät till partierna i Lund där man frågar om hur mycket pengar partierna lägger ner på lokala valkampanjen och varifrån pengarna kommer. I en brevväxling jag i egenskap av ordförande för Demokratisk Vänster hade med journalisten undrade denne - skämtsamt får man anta - om det var Bill Gates Foundation som låg bakom Demokratisk Vänster.
Journalistens fråga gav mej då anledning att klargöra för honom att det i själva verket är bidrag från Ford Foundation som utgör huvuddelen av DV:s inkomster. Detta faktum kan i förstone verka förvånande. Men det hänger samman med att Ford Motor Company inom kort står inför en historiskt omkastning av inriktningen på produktionen: efter en upplevelse, som närmast är att likna vid en kollektiv gudomlig uppenbarelse, har styrelsen för bilföretaget kommit till insikt om att jordens resurser är ändliga. Därför byter man – och detta är än så länge en väl bevarad hemlighet - inom kort namn till Ford Bi- and Tricycle Company och lägger om produktionen av energi- och resursslukande bilar till miljövänliga två- och trehjulingar som drivs av mänsklig muskelkraft. Eftersom DV är det mest cykelvänliga partiet i Lund ser man oss som en visserligen lokal, men strategiskt viktig, garant för försäljningsframgång för Fords nya produkter. Därav Ford Foundations stöd till DV.

Detta är dock, underströk jag med skärpa för journalisten, en strängt bevarad hemlighet - liksom Ford namnbyte och förändrade produktion - som vi inte kommer att redovisa i enkäten om finansiering av lokala valkampanjer. Vi kommer där att göra som ett eller annat av de borgerliga partierna plägar göra: förneka alla som helst pekuniära gåvor från det privata kapitalet!

Inga kommentarer: