2010-10-14

Finns det röd-gröna blocket kvar? av Lars-Anders Jönsson

Man kan fråga sig vad det har blivit av det rödgröna samarbetet?  Strax efter valet talade miljöparti och socialdemokrati att i det fall Reinfeldt önskade samtal eller överläggningar så fick han allt tala med de tre tillsammans.
Nu har vad jag förstår Reinfeldt lyckats förhandla med såväl miljöpartister och socialdemokrater var för sig. Vänsterns ledare som tidigare var så talför sitter tyst. Att Reinfeldt inte gillar vänsterpartister och inte heller behöver deras stöd kan jag förstå men jag förstår inte hur miljöpartister och socialdemokrater så lätt lagt sig för Reinfeldt. En illvillig tolkning av detta förhållningssätt är ju att Reinfeldt visar att det i riksdagen nu finns två partier som är parias, Sverigedemokrater med kopplingar till rasistiska rörelser och vänsterpartiet med ett historiskt förflutet som kommunistiskt parti.  Kan det vara så att Reinfeldts ambition är att jämställa de två partierna. Är det ett led i alliansens arbete att stämpla vänstern som lika brun som högern? Man frågar sig då varför samarbetspartnerna miljöparti och socialdemokrati inte reagerar utan bjuder på detta. Kanske dags för vänsterpartiet att säga ifrån eller på egen hand lämna samarbetet. Eller är det jag som åter är alltför konspiratorisk.

1 kommentar:

Unknown sa...

Låter som om skribenten har kommit fram till samma slutsats som de förhånade s.k. "traditionalisterna" i V? Alltså, satsa på vänsterpolitik istället för att ängsligt blicka mot mitten och lägga sig alltför nära S och Mp. Kan inte annat än hålla med.