2010-11-11

Ny fördrivning hotar palestinier av Per Roijer

Demografin gör judisk stat omöjlig

Det finns risk att Israel sätter igång en ny Naqbah, alltså en ny fördrivning av palestiner likt den som skedde 1948.
Det sa Ephraim Nimni från Queens University of Belfast när han talade vid ett seminarium i Lund på torsdagen om den demografiska situationen i Israel.

Hur kan det komma sig att Israel inte lutar sig tillbaka och erbjuder palestinierna fred? Israel som slutit separatfred med Egypten och Jordanien, har en överlägsen vapenmakt, är uppbackad av USA, vars överlevnad i praktiken är ohotad och som sitter med alla kort på hand…
   För en utomstående betraktare verkar detta ologiskt, sa Nimni.

Varför slappnar inte israelerna av? Istället har det motsatta inträffat. Den israeliska allmänheten har under senare år radikaliserats till att kräva fullständig seger över palestinierna. Israel som en judisk stat ifrågasätts inte, kritiken mot dem som har en annan uppfattning blir allt häftigare. Modiga kollegor i universitetsvärlden som avviker ger allt oftare upp inför hot och trakasserier inte bara mot sig själva utan också mot sina familjer, och lämnar landet.

Varför har det blivit så? Därför att det blivit uppenbart att en judisk stat i längden inte är en möjlighet på grund av det demografiska läget i Israel, svarar Ephraim Nimni.
   Den ickejudiska befolkningen i Israel uppgår till 25 procent och den växer snabbare än den judiska.
   Exodus, utvandringen för att bilda en egen judisk stat, misslyckades. De flesta judar som bor utanför Israel är inte intresserade av att flytta. Det finns lika många judar i USA som i Israel, och de utgör tillsammans uppskattningsvis 80 procent av man kan kalla det judiska folket. Efter den stora ryska invandringen efter
Sovjetunionens fall finns det inga folkgrupper som skulle kunna balansera tillväxten av den arabiska befolkningen inom Israels gränser.
   En judisk stat är i det långa loppet en omöjlighet, sa Ephraim Nimni. Israel är inte en demokrati i vanlig mening, utan ett land där medborgarskap är kopplat till religiös tillhörighet (etnokrati istället för demokrati).

Insikten att en judisk stat inte är möjlig har den israeliska befolkningen oerhört svårt att ta till sig. Frustrationen har resulterat i vad den ungerske statsvetaren Istvan Bibó kallar "politisk hysteri", sa Nimni. Det blir det när man byter ut det verkliga problemet mot ett fiktivt, eftersom det verkliga problemet inte har någon lösning.
   Enligt israelisk uppfattning finns det alltid fiender i världen som vill förgöra Israel. Den palestinska befolkningen ses som en femte kolonn, en tidsinställd bomb som hotar det sionistiska projektet och som därför måste förgöras.
   Palestinierna är fienden, sa Nimni och visade en bild där israeliskjudiska barn hjälptes av sina föräldrar att klottra bryska hälsningar på israeliska artillerigranater som var färdiga att avfyras. När den judiska befolkningen står med ryggen mot väggen ökar sannolikheten för att man tar till samma metoder som 1948, då betydande delar av den arabiska befolkningen fördrevs.
   Risken för en andra Naqbah, en andra katastrof, är en realitet, menade Ephraim Nimni.

Ephraim Nimni är fakultetsopponent till en avhandling av Lisa Strömbom, som läggs fram idag fredag. Revisiting the Past, om historia och identitet i konflikten mellan Israel och Palestina.

Inga kommentarer: