2011-03-03

Avgå Carl Bildt! av Gunnar Stensson

"Om EU ska delta i demokratiarbetet i Nordafrika kan unionen inte företrädas av en minister som haft förbindelser med och tjänat privata förmögenheter på de diktatorer folket störtat. Att riksdagen begär misstroendeförklaring mot Bildt är oundvikligt.” Olle Svenning, Aftonbladet 27/2
   2001 satt Carl Bildt i styrelsen för Lundin Oil. Det året tecknades ett avtal om oljeutvinning med Moammar Kaddafi i Libyen.
Lundin anslöt sin oljepipeline till Kaddafis transportsystem och organiserade ett eget libyskt bolag, International Petroleum Libya.
   2006 godkände Carl Bildt som styrelseledamot övertagandet av Oudnafältet i Tunisien. Det var en uppgörelse med den nu störtade diktatorn Ben Alis familj.
Inte underligt att Bildt vägrade ta ställning för den ena eller andra sidan i Libyen. Hans ekonomiska intressen hotas. För honom är ”stabilitet” viktigast.
   Frankrikes utrikesminister Michele Alliot-Marie avgick den 27/2. Hon hade erbjudit Tunisiens diktator Ben Ali att skicka franska säkerhetstrupper för att slå ner revolutionen och värna ”stabiliteten”. Dessutom var hon nära vän med Ben Ali och brukade med sin familj fira semester i Tunisien på Ben Alis bekostnad.
   Den franska utrikesministerns avgång var nödvändig. Det är också Carl Bildts. Vi kan inte ha en utrikesminister som väljer stabilitet före demokrati.
   Det är inte första gången man kan misstänka att Carl Bildts ställningstaganden grundas på privata intressen.
   Lundin Oil bedrev oljeutvinning i Sudan och blev inblandat i den sudanesiska regimens krig med sitt eget folk.
   Carl Bildts överdrivna utspel i samband med Georgienkriget 2008 motiverades av konkurrensen om olja och gas.

Inga kommentarer: