2011-03-03

”Köttfri måndag” av Sven-Hugo Mattsson

Vår värld är galen. Alla, förutom ett fåtal, vet att vi inte kan förbränna mer kol, gas och olja. Ändå finns en ständig exploatering för att få upp mer fossilt bränsle. Länder och bolag står i kö för att exploatera Norra ishavet, vars is håller på att försvinna, just på grund av de ökande utsläppen. Om detta diskuterar vi trots allt, det gör vi knappast om en annan betydande gas, metangasen.
   Köttätandet är en solidaritetsfråga
   Det finns uppgifter att animalie/köttproduktionen står för runt 18 % av de växthusgaser vi släpper ut. Här är det främst metangas, men även koldioxid, kväve, och fosfor är en del i köttproduktionen. För att producera animalier krävs också enorma mängder vatten, som är en bristvara i många länder. Ungefär hälften av all jordbruksmark, globalt sett, går åt för att producera kött. Det finns en prognos som gör gällande att vi kommer att fördubbla vår animalieproduktion till år 2050. Prognosen är tillförlitlig efterson den bygger på pågående tendenser. Med den befolkningsökning vi ser nu kommer vi att bli 40 % fler och vi har en stark ökning av köttkonsumtion per individ.
   Nu kommer vi inte att använda all åkermark, 2050, för animalieproduktion, rätt självklart. Vi kommer att få kraftigare foder till djuren, produktionsenheterna, som kommer att vara bättre framavlade. Det finns mer jordbruksmark, men inte mycket, att exploatera. Men det är ingen tvekan om att den ökande animalieproduktionen kommer att innebära påfrestningar för livsmedelsproduktionen. Vi ser redan nu att livsmedelspriserna stiger,
   Allt detta är en solidaritetsfråga mellan vår planets befolkning. Vi i de rika storköttätande delarna av vår planet kommer att ha råd länge än med stigande priser på livsmedel och kött. Allt medan världssvälten ropar på mat. Det finns alltså anledning att dra ner på köttätandet.
   Av den anledningen kommer Miljöpartiet och Demokratiskt Vänster att lägga en motion till
kommunfullmäktige om att man i förskola och skola skall ha en köttfri dag i veckan, förslagsvis på måndagar. Rätt festligt är att DV hade beslutat om att lägga en dylik motion två dagar innan vi kunde läsa i Lokaltidningen att MP hade samma avsikt.
   På måndag, lämpligt nog, 7 mars klockan 18.00 bjuder därför dessa partier in till ett möte om just detta, att lägga en gemensam motion. Platsen är Wickmanska gården med ingång från Bredgatan. Olika anföranden kommer att hållas, bland annat från de bägge partierna. Alla är välkomna och det kommer att bjudas på en vegetarisk linssoppa.
   På Wickmanska gården huserar också organisationen ”köttfri måndag”. Dessa kommer att anordna ett seminarium i april.
Sven-Hugo Mattsson, Demokratisk Vänster

Inga kommentarer: