2011-03-03

Sydsvenskan vrider sig som en överkörd huggorm
av Gunnar Stensson

Per T Ohlsson lyckades i söndags ge USA äran för att det inte blev någon massaker i Egypten: ”USA har ett betydande inflytande i Egypten som varje år tar emot 1,3 miljarder i militärt bistånd, och kunde påverka kretsen till Mubarak och framför allt armén.”
   Således har 30 år av militärt bistånd till en diktator garanterat en fredlig revolution! Värdet av den folkliga kampen är försumbar vid en jämförelse!
   Beträffande Kaddafi menar Per T att USA förhastade sig när Kadaffi och Bush entusiastiskt enades i kampen mot Al Qaida efter nine eleven. Samma dag kunde vi i tv se hur Kadaffi frotterade sig med den förtjusta amerikanska utrikesministern och den charmfullt leende Blair.
   Enigheten beträffande Al Qaida tycks bestå. Kadaffi är lika säker på att Al Qaida står bakom upproret i Libyen som USA att Al Qaida står bakom talibanerna i Afghanistan. Paranoian är densamma.
   Per T nämner förstås inte de miljarder den erkänt grymme Kaddafi några år senare erhöll från EU för att försvara EU:s sydgräns genom att fängsla och fördriva flyktingar från Afrika. Per T oroar sig väl snarare för att den hanteringen inte fungerar längre.
   I ett försök att komma åt dem som varit klokare och på ett tydligare sätt representerat mänskliga rättigheter har han letat upp ett yttrande som Mattias Gardell fällde för tio! år sen och ryckt ut det ur sitt sammanhang, samt en arton! år gammal analys skriven av Per Gharton om Kaddafi som politisk person!
   Det är verkligen en Per T som i sin nöd tillgriper halmstrån.
   Sydsvenskans huvudledare den 28/2 anstränger sig till det yttersta för att försvara Bildts vägran att ta ställning mellan Kadaffi och frihetsrörelsen. Bildt förklarade sig med följande argument:”Jag stöder i första hand de svenska medborgare som är fast i landet.”
   ”Frågan är vad som kan vinnas med et skarpt utspel från Sverige som enskilt land” kommenterar tidningen.
   Det är till att ha ett snävt perspektiv!
   Naturligtvis nämns över huvud taget inte att Bildt via Lundin Oil har privata ekonomiska intressen av att inte stöta sig med vare sig Ben Ali i Tunisien eller Kaddafi i Libyen.

Inga kommentarer: