2011-03-03

Marocko nästa? av Gunnar Stensson

Sedan 1975 är Västsahara ockuperat av Marocko. För 20 år sedan lovade FN västsaharierna en folkomröstning där de själva skulle få besluta om sitt lands framtid. Det har ännu inte blivit av. Marocko utsätter västsaharierna för systematiska övergrepp.
   Snart ska ett nytt fiskeavtal slutas mellan Marocko och EU. Det förra gav EU-länderna, framför allt Spanien och Portugal, möjlighet att driva rovfiske utanför Västsaharas kust på bekostnad av befolkningen. När det slöts var Sverige det enda EU-land som sa nej.
   Isabella Lövin, mp:s EU-parlamentariker, driver frågan om fiskeavtalet och västsahariernas rättigheter.
   Hon är inte ensam, utan har med sig svenska EU-parlamentariker från M, FP, C, V, S och givetvis sitt eget parti. Den ende förrädaren är KD:s Alf Svensson.
   Det handlar om det begränsade målet att skydda det sahariska folkets rättigheter till fiske.
   På längre sikt gäller det utfiskningen längs Afrikas kust. Slutligen gäller det utfiskningen av alla världshav.
   Marocko är dessutom en av världens ledande exportörer av fosfat. Fyndigheterna skyddas av en mur som byggts för att utestänga västsaharierna. Fosfat är en bristvara i framställningen av konstgödsel. Konstgödsel är en förutsättning för en jordbruksteknik som i längden inte är hållbar.
   Sådant jordbruk bedrivs i Lunds kommun av Nils Gyllenkrok som bärgar skördarna med sina GPS-styrda John Deere-tröskor.
   Allt hänger ihop, som Immanuel Wallerstein konstaterade härom veckan
   Väst stöder Marockos kung Mohammed VI som av USA korats till "Major ally" i kriget mot terrorism. Regimens viktigaste insats är att sköta tortyren av misstänkta terrorister. Marocko och Algeriet kontaktas nu av EU för att säkra EU:s mur mot invandrare sedan Kadaffis koncentrationsläger för flyktingar, som EU satsat några miljarder för att upprätta, inte längre är tillgängliga.
   Marockos folk demonstrerar mot den förtryckande regimen. Det har de gjort sedan 20 februari, då 37 000 demonstranter samlades och flera banker brändes - och många år dessförinnan. Man har inte krävt kungens avgång utan demokratiska reformer och inskränkning av kungamakten. Kungen har svarat med obestämda löften.
   Allt hänger ihop, som Immanuel Wallerstein konstaterade härom veckan.
Isabella Lövin ägnar sig åt flera frågor i detta sammanhängande hela. VB stödde henne i EU-valet. Kolla hennes hemsida. ”EU:s fiskeripolitik påverkar alla planetens hav.”

Inga kommentarer: