2011-11-10

Halkbekämpning – inte bara en angelägenhet på vintern! av Sven-Bertil Persson, Demokratisk Vänster

Interpellation ställd till Tekniska nämndens ordförande
Lunds kommun gör, med varierande resultat, omfattande insatser för att bekämpa vinterhalka, alltså halka som vållas av snö och is. Som styrdokument har kommunen utarbetat principer som reglerar entreprenörernas halkbekämpning. I denna så kallade policy behandlas endast snö- och ishalka. Om lövhalka, som just vid den här tiden på året är ett högaktuellt problem, har dokumentet ingenting att säga.
   Inte heller i andra sammanhang tycks Lunds kommun ha uppmärksammat de olycksrisker och olägenheter som är förknippade med lövhalka. De våta och hala löven ligger kvar som mattor eller drivor, vecka efter vecka och utgör en trafikfara, inte minst för fotgängare och cyklister eftersom det är gång- och cykelbanor som drabbas hårdast.
   Med hänvisning till ovan sagda vill jag ställa följande frågor till Tekniska nämndens ordförande:
   1. Delar du min uppfattning att halka och därav framkallade olycksrisker är lika allvarlig oavsett vad som orsakar halkan?
   2. Om så är fallet: är du beredd att verka för att även lövhalka ska ingå i kommunens policy för halkbekämpning och att också lövhalka blir föremål för halkbekämpningsinsatser så snart som möjligt vid lövfällning?

Inga kommentarer: