2011-11-10

Vad är det för skillnad på bonussvinn, korruption och nepotism? av Lars-Åke Henningsson

I länderna runt Medelhavet och på många andra håll har man problem med korruption och nepotism. Korruption innebär att människor med makt tar privat betalt för att använda offentlig makt för privata tjänster. Nepotism innebär att man gynnar sina närmaste släktingar på andras bekostnad.
I norra Europa har vi inte så mycket sådant, även om det ser ut att ha ökat på senare tid. Här har vi däremot en hel del bonussvinn, vilket innebär att människor som har ekonomisk makt delar ut en del av de rikedomar de förvaltar till varandra, (oavsett om de är släkt med varandra eller inte). Nu har vi det ju ändå betydligt mycket bättre ekonomiskt i norra Europa än i södra, så bonussvinnet är kanske något man får acceptera, precis som företag och banker accepterar annat svinn som ofrånkomliga kostnader? Man kanske ska se det som ett slags syltburksförsäkring? Det är ändå bättre att nallandet sker under ordnade former än under oordnade!
   Problemen är ändå inte bara de direkta kostnaderna. För medelhavsländerna handlar det om stagnation, att den ekonomiska maktapparaten är så pass tung och kvävande att den hindrar all utveckling som hotar den.
   Hos oss är det ändå annorlunda. Bonus- svinnet hindrar ju inte den ekonomiska utvecklingen. Det verkar snarare vara det pris vi får betala för sådan utveckling! Att vi får en del korruption i och med denna privilegiekultur, i gränslandet mellan privat och offentlig sektor, är kanske också en ofrånkomlig extrakostnad.
   Frågan är ändå, om inte den ekonomiska utveckling som vi kanske fortfarande har, och som drivs framåt av stora ekonomiska uttag i toppen, också är en stagnation. Att fortsätta att maximera det kortsiktiga resursuttaget helt oavsett de långsiktiga konsekvenserna, att köra på i gamla hjuspår som om finanskrisen inte hade inträffat, det håller inte.
   Bonussvinnet befinner sej absolut på en högre ekonomisk utvecklingsnivå än korruption och nepotism, men bortsett från det, är det lika destruktivt för en vettig samhällsutveckling som dess mindre utvecklade släktingar.

Inga kommentarer: