2011-11-03

USA-imperialismen av Gunnar Stensson

Trots att USA befinner sig i stark tillbakagång ekonomiskt, politiskt och militärt har landet fortfarande stor kapacitet att ställa till skada i världen. För närvarande är Iran mest hotat. Israels Netanyahu söker stöd för en attack mot Iran och provsköt i onsdags en ny missil. Även om ett israelisk-amerikanskt angrepp mot Iran kan avstyras så leder det yttre hotet mot Iran till att Ahmadinejads diktatur stärks och oppositionen försvagas.

1. Hemlig drönarbas.
USA har öppnat en hemlig flygbas med förarlösa flygplan, så kallade drönare,  i Arba Minch, 50 mil söder om Addis Abeba. Därifrån skickas obemannade Reaperplan med satellitstyrda bomber in över Somalia för att anfalla al-Shabaab-baser. Enligt USA välkomnar Etiopien baserna, men Etiopien förnekar att landet tillåter utländska flygbaser. Dödliga attacker med drönare har utförts i Afghanistan, Irak, Libyen, Pakistan, Somalia och Libyen. TT

2. Gulf Cooperation Council: USA i spetsen för sex arabiska diktaturregimer
USA försöker skapa ett nytt Nato i Gulf-regionen med udden riktad mot Iran. Obama tillkännagav nyligen att den siste amerikanske soldaten ska återvända hem från Irak den 31 december i år.
   USA har försökt övertala Irak att tillåta 20 000 amerikanska soldater stanna i Irak, men den irakiska regeringen har sagt nej.
   Därför blev det nödvändigt att förstärka USA:s närvaro på andra sätt. I den nya USA-ledda försvarsorganisationen ingår Saudiarabien, Kuwait, Bahrain, Qatar, Förenade Arab-emiraten och Oman.
   Samtidigt uppgraderar Israel sin kärnvapenkapacitet med Jericho 3-missiler och ubåtsbaserade kryssningsmissiler i Persiska viken.
   Det är särskilt oroande att Bahrain ingår i alliansen. Demokratidemonstranterna i Bahrains huvudstad Manamar blev brutalt nedslagna av saudiska säkerhetsstyrkor i februari och mars. Många dödades. Andra fängslades och torterades. Läkare och sjuksköterskor som vårdade skadade demonstranter fängslades. Sydsvenskan beskrev i söndags Bahrain som västs blinda fläck och Bahrain som landet som glömdes i den arabiska våren.
   Varför? Jo, USA och Storbritannien har ett strategiskt intresse av  att makten i Bahrain stannar hos den sunnitiska kungafamiljen. I Bahrain finns en stor amerikansk flottbas. Därför undertrycks informationen om förtrycket i Bahrain. I Bahrain fortsätter diktaturen med USA:s stöd. Den nya försvarsorganisationen cementerar diktaturen ytterligare.
   En svensk demokratidemonstrant har dömts till livstids fängelse i Bahrain. Det hör man mindre om än om journalisterna i Etiopien.

Inga kommentarer: