2012-02-02

Äntligen svänger miljöpartiet om friskolorna och vinsten! av Gunnar Stensson

Sedan friskolereformen genomfördes har svenska folket sett otaliga exempel på friskolor som vansköts av riskkapitalister vilkas enda syfte är att parasitera på skolpengen, skatteplanera, sälja och köpa  skolor i vinstsyfte och smuggla ut skattemedel till skatteparadis.
   Konsekvensen har blivit att kvaliteten på de svenska skolorna störtdykt så att nu en tredjedel av grundskoleeleverna misslyckas med att nå gymnasiekompetens.
   När Jonas Sjöstedt besökte Malmö i onsdags redogjorde han för vilka frågor han vill driva. ”Den första är riskkapitalbolagen och vinsterna i välfärden. Efter Caremaskandalen är det en gjuten vinnarfråga för vänstern. Sjöstedt vill ha förbud för vinstuttag i privata skolor och vårdföretag.”Sydsvenskan 2/2.
   ”Hittills har MP varit en garant för friskolereformen, som är unik i världen, säger Micaela Valtersson. Därmed har MP ingått i den majoritet som stoppat alla reformer av friskolesystemet.
   Men nu inser miljöpartiets nya ledning äntligen att den nuvarande friskolepolitiken är orimlig och har förlorat allt stöd bland väljarna.
   Språkröret Åsa Romson, den utbildningspolitiske talespersonen Jabar Amin och ordföranden i MP:s friskolekommitté Mats Pertoft sätter ner foten i en debattartikel i DN 1 februari.
De för fram fyra krav
 • Utbildning av hög kvalitet ska vara det främsta syftet. Aktiebolag som driver skolor ska klargöra att det inte sker i vinstsyfte.
 • För att de inte ska kunna fuska trots detta klargörande ska Skolinspektionens certifierade revisorer kontinuerligt granska verksamhet och ekonomi i aktiebolag som driver skolverksamhet.
 • Det ska inte vara möjligt att som nu sker sälja skolor och skoltillstånd över blocket eller på andra sätt till högstbjudande.
 • Skolpengen ska komma eleverna till del. Den får inte gå till att betala lån. Den får inte användas till skatteplanering. Den får inte försvinna utomlands.

Friskoleträsket skulle kanske kunna saneras om man genomförde en  lagstiftning som tillgodoser de fyra kraven. 
   De ekonomiska förutsättningarna är dessutom förändrade. Elevunderlaget minskar de närmaste åren samtidigt som antalet skolor nästan fördubblats. Riskkapitalisterna har kanske redan mjölkat ur den svenska skolan den profit som fanns att få.
   Men miljöpartiet är splittrat.  ”Miljöparteit vill att alla skolor ska lova att de inte har ett vinstsyfte. Samtidigt vill partiet inte ha ett förbud för skolor att ta ut vinster”, skriver Sydsvenskan 2/2.
   Micaela Valtersson säger att hon är jättekritisk  Hon är säkert inte ensam. Som vice vd i Kunskapsskolan är hon emellertid jävig.
   Det hårda motståndet kommer från allianspartierna och de stora ekonomiska intressena bakom friskolekoncernerna. Men det är ett motstånd som kan straffa sig i nästa val.

Inga kommentarer: