2012-02-02

Överklass-safari till Solsidan av Gunnar Stensson

Ett av Fredrik Reinfeldts återkommande argument i riksdagsdebatterna med  MP, V och S är att oppositionen lovar ”allt åt alla”.
   Argumentet innebär att Reinfeldt insinuerar att oppositionspartierna urskillningslöst går alla särintressen till mötes, vilket förstås vore destruktivt för ekonomin.
   Men högerns tolkning är inte självklar. Organisationen ”Allt åt alla” har en annan.
   ”Allt åt alla” innebär att alla tillgångar delas lika mellan alla människor. Oavsett om de är stora eller små.
   Hur var det Wigforss sa: Fattigdomen är lättare att fördraga om den delas lika av alla.

”Allt åt alla” är en lös, halvt underjordisk riksorganisation. Den gör aktioner i Stockholm, Göteborg, Malmö och andra städer.
   I Lund representeras den av ”Virvelvinden”, ett kvarter i Klostergården. ”Virvelvinden” har de senaste åren då och då satt upp politiska affischer och deltagit i demonstrationer.
   I söndags anordnade ”Allt åt alla” i Stockholm en Överklass-safari till Solsidan i Saltsjöbaden. Safarins taleskvinna var Anna Svensson. Safarin fick stor medial uppmärksamhet. Paroller som ”Odla ditt klasshat” väckte ursinne i Timbros ”intellektuella” ledning.
   Safarin till Solsidan är en motsvarighet till liknande ”överhets-safaris” som i flera år besökt Rosengård, Seved och Rinkeby för att titta på invandrare och muslimer.
   Överklass-safarin handlar om att resa  till höginkomsttagarnas och mångmiljonärernas segregerade bostadsområden för att se hur överklassen bor och lever. 
   Idén uppstod först hos Göran Greider som gjorde en sådan safari i ett inslag i litteraturprogrammet Babel i höstas för att fokusera på den växande boende- och skolsegregationen.
   ”Klasshat” uppmanade ”Allt åt alla” till. De mindre verbala överklassligisterna svarade med äggkastning på samma sätt som deras motsvarigheter då och då gör i Rosengård.
   ”Allt åt alla” kommer att arrangera flera ”Överklass-safaris”. Efterfrågan är stor.
   Jag kan föreställa mig ett par tänkbara safari-mål i det segregerade Malmö. Det är svårare i Lund. Men man kunde kanske resa till  något segregerat rikemansboende i Lomma eller Staffanstorp.
   ”Allt åt alla” representerar en internationell trend i bostadsbubblornas och finanskrisernas
västvärld. Deras motsvarighet i USA är Occupy Wall Street med slagordet ”Vi är de 99 procenten”.

KD-toppen Patric Rylander funderar på att ordna en ”underklassafari” för att titta på ”socialbidragstagare och skrikande ungdomar”.

Inga kommentarer: