2013-02-07

Vid frukostbordet av Asch

På torsdagar får vi som har kommunala uppdrag tidningen Dagens Samhälle. Där kan man ofta läsa intressanta saker, även om vinklingarna ibland kan vara överraskande. Idag till exempel handlar det om att miljonärerna måste betala så mycket skatt. jobbskatteavdraget gynnar ju inte dom något påtagligt och de betalar en oproportionellt stor del av kommunalskatten. I Lund till exempel utgör 962 personer med en inkomst av tjänst på över en miljon kronor om året 0,6 % av befolkningen, men betalar 6 % av den totala kommunalskatten.  Man skulle kunna tro att det är bra för den kommunala ekonomin att andelen miljoninkomsttagare ökat med 216 % på 2000-talet.
   Sen får vi veta att vårdföretagen har anlitat en utredare som kommit fram till att non-profitbolag inte får gynnas vid kommunal upphandling. Kommunerna kan däremot hindra företag utan vinstsyfte att delta i upphandlingen eftersom det snedvrider konkurrensen. Enligt utredarens tolkning av EU-domstolens praxis. Det här lär vi få höra mer om.
   Jag letar efter något positivt att kommentera, men det för det får jag gå tillbaka till förra veckans nummer, där riksantikvarien Lars Amreus i en liten notis konstaterar att historielös stadsplanering är farlig. Hållbar stadsplanering handlar om hur vi kan foga det nya till det gamla utan att förlora stadens själ.

Inga kommentarer: