2013-12-19

Övervakningens mål är kontroll och skrämsel – inte trygghet av Gunnar Stensson

Den amerikanska säkerhetstjänsten kunde inte förhindra terrordådet den 11 september. Anledningen var inte att den saknade information. Tvärtom. Den hade för mycket. Attentatsmännen var dolda bland hundratusentals hederliga amerikaner som misstänktes för en eller annan ”oamerikansk verksamhet” och därför var registrerade i säkerhetstjänstens register.
   Av samma skäl var Stasi och Gestapo ineffektiva.
   Nu förfogar NSA och FRA och Säpo genom sin övervakning över oändligt mycket mer information. I princip har de insyn i miljarder människors liv.
   Att leta efter terrorister i den massan är som att leta efter en synål i en höstack eller ett sandkorn i Sahara.
   Men syftet med säkerhetstjänster är inte att skydda medborgarna. Syftet är att kontrollera och skrämma dem. Det gäller NSA och Säpo likaväl som Stasi och Gestapo.
   Det är vanliga människor som har ”rent mjöl i påsen” som drabbas, inte ”terrorister”.  Wilhelm Agrell berättade nyss i en artikel hur snickaren Leander förföljdes i årtionden därför att han vid ett tillfälle råkat parkera i närheten av FIB Kulturfronts årsmöte vid tiden för IB-hysterin.
   De båda svenska egyptierna kidnappades, deporterades, torterades och hölls fängslade därför att svenska och amerikanska säkerhetsmän i snuskigt samarbete kokat ihop några spridda omständigheter till en falsk anklagelse.

Vi blir påverkade. Medvetenheten om övervakningen begränsar oss, som Marcin de Kaminski påpekar i Sydsvenskan 19/12. Vi avstår från att ringa till journalisten om missförhållanden i jobbet eller höra av oss till Socialtjänsten när vi tror att grannbarnet far illa. Vi vet inte när vår mänsklighet plötsligt betraktas som vår svaghet.
   Undertecknarna av det öppna brevet om övervakningssamhället (18/11) konstaterar: ”På varje  Daniel Ellsberg, Manning eller Snowden går det tusentals tjänstemän som ägnar sina arbetsdagar åt spioneri och åt att koka ihop, eller till och med konstruera, information som överlämnas till landets parlament och allmänhet och förstör kärnvärdena i ett demokratiskt samhälle.”
   ”Vänstern är farligast!” hojtar Säpo och Sydsvenskan.  Trotsa medlöparna och angivarna!
Demonstrera mot nazismen på Stortorget, fredag, klockan 18!

Inga kommentarer: