2014-04-24

1 maj: Demonstrera mot de borgerliga partiernas svek mot de gamla! Återinför servicelinjerna och öppna Träffpunkten i Klostergården! av Gunnar Stensson

Den 2 oktober 2012 skrev Barbro Nilsson en insändare i Sydsvenskan om konsten att avskaffa en servicelinje. ”Lunds beslutsfattare har hittat en metod som kommer att leda till att våra servicebussar dras in. Vi åldringar och funktionshindrade ska ringa efter buss! Att många av oss har nedsatt syn och/eller hörsel och därför inte använder mobiltelefon har man bortsett från.
   Beslutet har lett till ett minskat antal resenärer. Detta låter sig tolkas som att det är behovet som har minskat.
   Buss 11 går under dagtid en gång per timme mellan Klostergården och Linero. Ursprungligen omfattade linjesträckningen del av Sankt Larsområdet (vårdcentral och apotek) samt vid färd från centrum, slingorna Gråvädersvägen och Tordönsvägen. Nu körs bussen som regel raka spåret till och från ändhållplatsen.
   Det gives dock undantag. Jag kan begära att bussen jag befinner mig på körs till Sankt Lars (vid resa från Botulfsplatsen dessutom till Gråvädersvägen/Tordönsvägen) Vill jag däremot påbörja min resa på någon av dessa platser måste jag ringa efter buss! Detta arrangemang gäller alltså en målgrupp där flertalet är i 80-årsåldern!”

Barbro fick stöd av servicebusschauffören Andreas Bengtsson: ”Det som var enkelt har blivit svårt.”
   I en insändare ett år senare, 11 juni 2013, konstaterade Barbro mycket riktigt att hon fått rätt: ”Detta påfund fick självklart som konsekvens att antalet resenärer minskade rejält. Kommunen kunde nu visa ett minskande antal passagerare och fick därmed sitt beslutsunderlag. Som en ersättning erbjuds den nyinrättade buss 9. Vi som bor långt från den bussens färdväg ställer oss frågande. Att behovet av färdtjänst ökat kommer naturligtvis bli uppenbart. Men till vårdcentralen får man inte åka färdtjänst. Sjukresa till influensavaccineringen?”
   Verksamhetscheferna på vårdcentralerna i Sankt Lars och Måsen intygade att personalen fått lyssna på mycket klagomål över att busslinje 11 dragits in.

Christer Wallström, ordförande i Vård och Omsorgsnämnden skrev: ”När det gäller servicelinjer finns det numera ingen i Lund. Skånetrafiken har bedömt att det inte finns underlag för några servicelinjer och Lunds kommun anser det vara för dyrt att köpa till servicelinjer (vad jag förstår skulle detta bli dyrare per resa än att resa med färdtjänsten.)”
   Emma Berginger, MP, Nita Lorimer, V, och Mats Olsson; V, beklagade att servicelinjerna försvann. När kommunfullmäktige röstade om att Region Skåne skulle ta över Lunds stadstrafik påstod de borgerliga att de fått garantier från sina partivänner att servicelinjerna inte skulle läggas ner. Det första regionen gjorde sedan de tagit över var att – lägga ner servicelinjerna.
   Så gick det till när Alliansen stal servicelinjerna ifrån 1231 klostergårdsbor som är över 65 år och äldre (och från många andra lundabor)!
  
Klostergårdens träffpunkt lade Allianspolitikerna helt enkelt ner sommaren 2012 eftersom de var tvungna att skjuta till 800 000 av de gamlas resurser för att täcka miljonrullningen på Diamanten och Högevallsbadet. De lovade de gamla en mycket bättre träffpunktslokal i den nya Mötesplats Klostergården när den blev färdig. Det var bara skitprat för att tysta protesterna.
   När Mötesplats Klostergården äntligen var färdig visade det sig att där inte alls fanns någon träffpunkt. De gamla skulle bara få låna en fritidslokal tisdagar och torsdagar mellan 10 och 13, när just de, som har störst behov av en träffpunkt, är upptagna av morgonbestyren tillsammans med hemtjänstpersonalen.

Nu hoppas vi att dessa svek mot de gamla fördöms i 1 maj-talen av både S och V. Vi hoppas att i båda 1 maj-demonstrationerna få se banderoller med texten:
SERVICEBUSSAR ÅT DE GAMLA I KLOSTERGÅRDEN OCH LINERO! Och:
ÖPPNA TRÄFFPUNKTEN I KLOSTERGÅRDEN IGEN!
   Vi hoppas naturligtvis på ett maktskifte i Lund och Sverige som leder till ett slut på lögner och nedskärningar på de äldres bekostnad och att deras behov tillgodoses!

Inga kommentarer: