2014-04-24

Pusselbitar

Marknadsekonomin skapar enorma obalanser, som riskerar att leda bort från de fri- och rättigheter som både liberaler och socialdemokrater hyllar.
Thomas Pickety, Capital in the twenty-first century.


Vägen till ekonomisk framgång är att satsa på urbanisering, vård och utbildning genom ökad beskattning, vilket samtidigt leder till varaktig tillväxt, bättre miljö och större rättvisa.
Joseph E Stiglitz, SDS 22/4

De skolor som har störst behov får faktiskt på flera sätt mindre resurser... Skolverket har upprepade gånger konstaterat att det fria skolvalet leder till större segregation mellan skolor. Antalet skolor med riktigt dåliga resultat blir fler för varje år... Att ha resursfördelning utifrån behov i skolan kan därför visa sig betydligt svårare att genomföra än att lova.
Emma Leijnse, SDS 19/4

EU vill sluta ett frihandelsavtal med USA
. Förhandlingar pågår. I avtalet ska skydd för företagens investeringar och vinster skrivas in. Om vi tar demokratiska beslut som minskar vinsterna ska företag kunna stämma oss som land och vårt beslut kunna överprövas i en särskild domstol. Det skulle innebära att Caremas (numera Vardagas) ägare, amerikanska KKR, skulle kunna få Sverige fällt för att vi tar bort privata vinster i välfärden.
Jonas Sjöstedt 22/4


Viktigt att veta om Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna har motsatt sig all subventionerad vård till papperslösa flyktingar utom den mest akuta. De har motsatt sig tolkhjälp i vården, vilket äventyrar läkares möjlighet att diagnosticera. De har motsatt sig akut tandvård till papperslösa barn. De motionerade 2011 i riksdagen om att vårdpersonal ska vara tvingade att regelmässigt polisanmäla papperslösa som söker sig till vården. Alla sverigedemokrater i riksdagen röstade för, inklusive Jimmy Åkesson. I sin senaste kriminalpolitiska partimotion föreslog de att det ska göras kriminellt att överhuvudtaget ”hjälpa” en papperslös flykting.
Patrik Svensson, SDS 12/4

Inga kommentarer: