2014-04-24

Estelleaktionen – Ny bok om Ship to Gazas blockadbrytaraktion 2012

I slutet av juni 2012 lämnade Ship to Gazas segelskonare Estelle hamnen i Obbola utanför Umeå. Under de fyra månader som följde seglade hon ca 5000 strapatsrika sjömil via ett 20-tal europeiska hamnar innan hon kapades av den israeliska marinen bara 30 sjömil från sitt mål på Gazaremsan, den belägrade palestinska enklaven vid östra Medelhavets kust. Under färden fylldes fartygets lastrum med bland annat cement, medicinsk utrustning, handikapphjälpmedel, barnböcker och fotbollar. Allt exempel på produkter som Gazaremsans innevånare lider brist på under blockaden. Under resans gång alternerades bemanningen mellan mer än 130 olika personer, såväl professionellt sjöfolk som politiker, journalister, kulturpersonligheter och aktivister. I hamnarna möttes hon upp av 10 000-tals sympatisörer med manifestationer, konserter, utställningar och föredrag. Estelle nådde inte hela vägen fram till Gazas hamn - men budskapet nådde fram och fortsätter att nå ut i världen.
   Den bok som Ship to Gaza och Korpens förlag nu ger ut under redaktion av Estelleaktionens mediesamordnare Mikael Löfgren är en del av detta budskap, men den rymmer betydligt mer än så. Den är också en noggrann dokumentation och utvärdering av aktionen. För den som vill engagera sig i, och organisera, globala aktioner för att sprida solidaritet och bilda opinion finns viktiga lärdomar och erfarenheter i denna bok.
   Inte heller slutar boken med den brutala kapningen den 20 oktober 2012. Boken följer även upp de omfattande rättsprocesser som fortfarande pågår. Här redogörs också för det fortsatta arbetet för att häva den rättsvidriga och inhumana blockaden, genom folkbildning och politisk påverkan, men framförallt genom nya fredliga aktioner riktade direkt mot blockaden.
   Boken kan köpas i bokhandeln eller beställas via Ship to Gazas hemsida.

Inga kommentarer: