2014-09-18

Klimatnytt: Sveriges utsläpp av växthusgaser är störst utomlands av Ulf Nymark

Statistiska centralbyrån har nu kommit med en rapport som beräknar Sveriges växthusgasutsläpp från slutlig konsumtion, dvs en beräkning av de utsläpp som görs i Sverige och de utsläpp som vår import genererar. Med ”konsumtion” avses här det som förbrukas och används i landet – allt från det vi har på våra tallrikar till insatsvaror i industrin. Rapporter avser tiden från 1995 till 2009.

Marginell minskning
Under denna period har de totala utsläppen som vår konsumtion ger upphov till minskat endast marginellt - mellan 1 och 2 %. Sverige ”exporterar” stor del av sina utsläpp. Inte mindre än 60 % av Sveriges utsläpp sker utomlands, dvs är utsläpp från importen till landet. Vi hamnar därmed i världstoppen när det gäller ”export” av utsläpp: endast ett land – Luxemburg – har större andel utsläpp från import.
   De totala utsläppen av slutlig konsumtion var år 2009 ca 80 miljoner ton, dvs i genomsnitt orsakade varje svensk utsläpp på ca 8 ton. Av dessa skedde alltså nästan 5 ton utanför Sveriges gränser. Allt prat om att Sverige skulle vara så bra på att minska sina växthusgasemissioner saknar därmed bevisligen all grund.

Koldioxidhalten i atmosfären högre än någonsin
I valrörelsens slutskede släppte för övrigt WMO – världsmeteorologiorganisationen - en rapport som visade att mängden växthusgaser i atmosfären nådde rekordnivåer år 2013. Koldioxidhalten i atmosfären ökade mer mellan 2012 och 2013 än mellan något annat år de senaste 30 åren. Redan nästa år eller senast 2016 passerar koldioxidhalten i atmosfären 400 miljondelar – en gräns som många tidigare betraktas som förödande att överskrida.
   Och så diskuterades klimatfrågan aldrig på allvar i valrörelsen!

Inga kommentarer: