2014-10-16

Realgymnasiet – ett bottenlöst hål av Gunnar Stensson

Pelle Almén, S, redovisade förra veckan i VB under rubriken Skolinspektionens dom den förödande kritik som Skolinspektionen riktar mot Realgymnasiet i Lund efter sitt senaste besök där den 3 juni.
   Idag, 13/10, ägnar Sydsvenskan en helsida åt skolskandalen. Cecilia Nebel intervjuar Skolverkets utredare Åsa Kildén och Realgymnasiets chef Per-Erik Lorentzon (han stavar sitt namn så).
   Konflikter, kränkningar, obehöriga lärare, avsaknad av kvalitetsarbete, godtyckliga betyg, otrygga lärare, hög personalomsättning, hög elevfrånvaro, elever i behov av stöd lämnade vind för våg; Alexander Agrell får ihop 22 allvarliga punkter i sin sammanfattning av Skolinspektionens kritik.
   Lunds Utbildningsnämnd var in i det sista ovetande om missförhållandena.

”Realgymnasiet får högsta betyg av Skolinspektionen” utbasunerar Realgymnasiets hemsida. Lund är en av 16 skolor som ingår i koncernen Realgymnasiet.
   Men Realgymnasiet i Lund har också en egen hemsida. ”Målinriktat förbättringsjobb ger en skola på frammarsch” står det där sedan den 10 oktober.
   Bolagets pr-skribent, som antagligen är bättre avlönad än någon av dess lärare, passar på att avfärda journalisternas kritiska granskning:
”Oavsett vad som står i media är vi på stark frammarsch... Vi kan redan nu se hur förändringsarbetet påverkat våra medarbetare och stämningen på skolan på ett positivt sätt. Här finns nu en positiv kultur med medarbetare som vill och är inställda på att göra ett förbättringsarbete.”
   Det häpnadsväckande är den totala skamlöshet varmed Realgymnasiet agerar. Och att skamlösheten hittills betalat sig genom att generera skolpengar och vinst på bekostnad av Lund och skolans elever och lärare.

Skolinspektionens skarpa kritik och Realgymnasiets skamlösa hemsidor utgör tillsammans med Agrells och Nebels informativa artiklar ett utomordentligt studiematerial för granskning av skolbolagens marknadsföring inför skolvalet i vår.
   Vi vet att vi har flera lärare, även i årskurs nio, bland våra läsare. Ta vara på denna möjlighet att kritiskt granska makt, pengar och missförhållanden i det svenska skolsamhället!

Inga kommentarer: