2014-12-04

Sveriges initiativ att erkänna Palestina vinner efterföljd
av Gunnar Stensson

Först röstade det brittiska parlamentet med överväldigande majoritet för ett erkännande. Sedan följde Frankrikes nationalförsamling efter. Nu föreslås den belgiska regeringen att göra samma sak. Frågan är aktuell i fler länder.
   Inte bara Sverige har regeringskris utan också Israel. Premiärminister Netanyahus Likud-parti har lagt fram ett lagförslag som fastslår att Israel skall vara en ”judisk stat”. Israels palestinska medborgare är andra klassens medborgare.
   Justitieminister Tzipi Livni, som representerar ett liberalt parti, konstaterar att lagförslaget är uttryck för ”extremism, provokation och paranoia”. Därför lämnar hon regeringen, liksom Yair Lapid, som är finansminister.
   Netanyahu upplöser Knesset. Han vill inte ha en tvåstatslösning som kan resultera i två stater som till slut kan förenas i en förenad förbundsstat Israel – Palestina.
   Det är sannolikt att de högerextrema krafterna vinner valet och att Israels tid som demokrati är över.
   – Gå och rösta nu! Det kan vara sista chansen, skriver Haaretz förre chefredaktören Bradley Burston.
   Valet i Israel äger rum ungefär samtidigt som det svenska extravalet, den 17 mars. Det orsakar problem eftersom budgeten inte kan tas förrän efter valet.

Inga kommentarer: