2016-04-14

Vinster, skatter, banker och svindlare av Gunnar Stensson

2015 redovisade de fyra storbankerna vinster på sammanlagt över 100 miljarder. Finansminister Magdalena Andersson och Vänsterns ekonomiska talesperson Ulla Andersson föreslog då en skattehöjning för banker och andra finansinstitut på 1,4 miljarder, som vi rapporterade i VB 12.

Sedan dess har vi fått veta att bankerna som medbrottslingar hjälpt landets giriga miljardärer att stjäla minst 46 miljarder från samhället. Det är mer än hela försvarsbudgeten, som borgarna annars brukar vara angelägna att öka.

Men Sydsvenskans Tobias Lindberg oroar sig inte för försvarsbudgeten utan för att bankerna ska bli av med en del av de pengar de annars brukar satsa på bonusar till höga chefer (oavsett om de är svindlare) och uppmanar på ledarsidan den 9 april finansministern: ”Höj inte skatten. Växla den.” (Det finns ju andra som kan betala). Sedan skyller han den föreslagna skattehöjningen på Vänsterpartiet.
   I de rikastes kultur är skattehöjningar ett värre brott än skattesmitning.

Enligt Svenska Dagbladet hotar skattestölderna bara ett antal fritidsaktiviteter. I ett ledarstick den 8 april beklagar tidningen visserligen skattebrotten (de ger miljardärerna dålig PR) men skriver sedan ”I svensk tappning blir moral en fråga om hur många fritidsaktiviteter man kunnat få för pengarna.”
   I radions program God morgon Sverige den 10 april sitter SvD:s politiska redaktör och säger:
    – Det är bra att de olika ländernas skattesystem konkurrerar för då kan finanskapitalet flyttas till det land som har bäst skattesystem, det vill säga till det land som har lägst förmögenhetsskatt, arvsskatt, gåvoskatt och skatteprogressivitet – eller helst ingen alls.

Så tvingas länderna till ett race to the bottom, företagarna förvandlas till rentierer och den ändlösa spiralen mot ökad ojämlikhet fortsätter.
   Finansieringen av försvarsbudgeten kan vi glömma.
Thomas Piketty fastslår att det vi behöver är hållbara internationella överenskommelser om beskattning av finanskapitalet. De är nödvändiga för att inte samhället ska rämna.
   ”Om några av de rikaste privatpersonerna och våra största företag använder skatteparadis och skatteflytt på ett sådant sätt att de nästan helt slipper betala skatt, då är vårt grundläggande sociala kontrakt i fara”, skriver han i förordet till Gabriel Zukmans bok Dolda rikedomar.

Inga kommentarer: