2019-12-05

Svensk skola mest segregerad och sämst i Norden. Finsk skola är bäst. av Gunnar Stensson


Svensk skola hör till de sämsta bland OECD-länderna när det gäller att ta vara på begåvningarna.
   Det beror på att Sveriges nuvarande skolsystem är ett av de mest segregerade. Det har inte alltid varit så. Skolsegregationen är konsekvensen av skolmarknaden, konkurrensen om skolpengen och det så kallade fria valet.
   Vissa skolor är elitskolor, skolor för ”eliten”. Men att tillhöra eliten i Sverige innebär inte att vara speciellt begåvad.  Eliten utgörs av de mest privilegierade. De är sällan de skarpaste.
   De flesta begåvningarna utanför ”eliten” – och de är många – går förlorade.  Mycket tyder på att en del av dem kriminaliseras. Andra kan bekämpa samhällets orättvisor underifrån. En städerskas dagbok av Maja Ekelöf blev en väckarklocka för några årtionden sedan.
   Alla är glada över att resultaten i läsförståelse och matematik har förbättrats. Samtidigt framgår det av Pisa att den svenska skolan fortfarande är sämre än den finska, danska och norska.
   Nu gäller det att bryta skolsegregationen, sa skolministern i en tv-intervju och hänvisade till en utredning som kommer nästa år. TV-reportern frågade om elefanten i rummet – det fria valet – och ministern svarade att den kommande utredningen föreslår förändringar, oklart vilka.

Mer om PISA »
Sveriges resultat »
Testa vad du kan själv »

Inga kommentarer: