2021-03-25

Vår vid dammarna av Gunnar Stensson

Nu förbereder sig änder, sothöns, viggar, skarvar, stora och små doppingar, svanar och gäss för våren. Snart kommer honorna simmande i spetsen för dussintals ungar. Bläsänderna flyger till arktiska vidder.


 

Pollenmolnen virvlar kring alarnas och hasselbuskarnas hängen, videung glänser som bomull, knoppar på kastanj, bok, pil, körsbär, äppleträd, hagtorn och fläder sväller, liksom på snåren av nypon, björnbär, vinbär, krusbär och hallon.
   Lärkor drillar på dagen och koltrastar i skymningen. Snart kommer svalor, näktergalar och gökar. Duvor kuttrar och kråkor, råkor, kajor och skator kraxar och skrattar medan de flaxar kring bona i trädtopparna. Grodorna vaknar snart, njuter av solen i dammarnas klara vatten, krälar över varandra i kväkande högar och i maj myllrar grodynglen.
   I onsdags var det trandag och på natten smög tranorna in till barnen genom öppna fönster. Sedan var det våffeldags på vårfrudagen. Snart kommer påsken med gädda och ägg.
   Vintergäck och snödroppar har blommat en månad och nu börjar de första grågröna nässlorna synas i fjolårsgräset. Dags för nässelsoppan. Enstaka flugor och spindlar skymtar bland vissna fjolårstistlar. Snart kommer humlor, bin och trollsländor.

Utgången av fullmäktigemötet den 18 november blev som väntat. Reningsverket i Källby ska läggas ner. Då kommer det renade vattnet sluta att rinna genom dammarna och flyta ut och dämpa halten av kväve, fosfor och gifter i Höje å. Då kommer dammarna torka på sommaren, fåglarna försvinna till andra vatten och hur går det med grodorna?
 


 

Men förtvivla inte. Det dröjer. Dammarna kommer att finnas kvar minst ett decennium. Det finns tid för kamp. Våra vattenslukande toaletter kommer att utvecklas. Forskning och teknisk utveckling pågår redan i alla de delar av världen som inte har råd att spola så slösande som vi. Villkoren förändras snabbt. Se det som vår del av den nödvändiga kampen för liv och miljö mot upphettning och klimatkatastrof.
   Den kampen är svårare på många ställen i världen, i städer med förgiftad atmosfär, på arktiska isvidder, på tundror och i öknar och hav; med kolbrytning, oljefyndigheter, gruvor, kalhyggen, utfiskning och försurning.
   Så njut av våren tillsammans med alla de varelser och växter som vi delar jorden med , vandra eller cykla längs dammarna, med barnvagnar och rollatorer, kikare och kameror, hundar och barn. Livet segrar.

Inga kommentarer: