2021-09-23

Beslut om kongressanläggning: den gamla tingsrätten hotas av Ulf Nymark

 

Som framgår av dagspressens lokala sidor fattade byggnadsnämnden i början av veckan beslut om inriktningen på detaljplanearbetet för en kongress- och hotellanläggning väster om Lund C, där Klosterkyrkan och gamla tingsrätten ligger.
   Beslutet föregicks av en omröstning om att helt avbryta planarbetet. För avbrytande röstade FNL och V. Detta förslag avvisades av nämnden. Två förslag till inriktning fanns efter detta ta stallning till.

Möjliggör rivning av gamla tingsrätten
Ett förslag på inriktning kom från S, M, L, C. De samverkande partierna föreslog en storskalig anläggning som kan svälja 2000 konferensdeltagare. - 25 procent större än kongressdelen i Malmö Live!. För att få plats med en så stor anläggning öppnar förslaget för att riva hela den gamla tingsrätten. ”Möjligheten att bevara äldre delar av den gamla tingsrätten ska beaktas”, lyder formuleringen. De fyra partierna vill också att parken i områdets södra del ska bebyggas. Ingen begränsning av byggnadernas höjd fanns med i förslaget på ett undantag när: i Klostergatans förlängning vid Klosterkyrkan förespråkar förslaget en byggnadshöjd lägre än kyrkans torn. I förslaget ingår också att planera för 450 nya p-platser för bilar.

MP-förslag: bevara tingsrätten – inga nya parkeringar
Mot detta förslag stod ett MP-yrkande som i huvudsak gick ut på att:
 • hela den gamla tingsrätten ska bevaras
 • antalet parkeringsplatser i området inte ska utökas
 • parkytan söder om den gamla tingsrätten inte ska bebyggas
 • maximal byggnads i hela området inte ska överstiga 4-6 våningar
 • byggnadshöjden i förlängningen av Klostergatan ska vara lägre än Klosterkyrkans torn
 


Inget felröstande av SD
Miljöpartiets förslag fick i omröstningen stöd enbart av Vänsterpartiet. FNL och KD la ner sina röster. De fyra samverkande partiernas förslag fick stöd från SD och nämnden beslutade således i enlighet med detta förslag. Att SD:s representant i nämnden, Dragan Brankovic, skulle ha röstat fel av misstag, som deras partiföreträdare Victoria Tiblom nu hävdar i Sydsvenskan, är att vara ytterst ovarsam med sanningen. Brankovic var i högsta grad medveten om vad omröstningarna gällde och var aktivt pläderande och yrkande för S, M, L och C-förslaget.

Omprövning?
När byggnadsnämnden i december 2019 beslutade att dra i gång en detalj-planeprocess för kongressanläggningen var MP det enda parti som sa nej till att planera för en anläggning i detta område. Efter att nämnden ändå beslutat om att en planläggning skulle starta har partiets inriktning varit att så långt möjligt påverka utformningen och omfattningen av anläggningen i enlighet med vad partiet yrkade vid detta nämndsammanträde. När nu planarbetet tagit en helt annan riktning än den av MP föreslagna är det nog inte en alltför djärv gissning att MP kommer att ta upp en diskussion om att ompröva sitt ställningstagande till projektet.
Ulf Nymark, nybliven MP-ledamot i Byggnadsnämnden

Inga kommentarer: