2021-09-23

Samråd om regional avloppsrening i Lund-Malmöregionen

 

Rädda dammarna!
Lund växer och mängden avloppsvatten ökar. Reningen måste utvecklas, bland annat för att få bort läkemedelsrester och annat farligt avfall. Den mekaniska, biologiska och kemiska reningen i Källby reningsverk uppfyller dagens krav. Den avancerade rening som krävs i framtiden kan utvecklas inom nuvarande anläggning.

   Källby reningsverk är en förutsättning för Höjeå naturskyddsområde. De stora dammarna med renat vatten längs Höje å utgör livsmiljö för ett rikt fågelliv. 
   För att behålla dammarna krävs ett stadigt vattenflöde. Det garanteras tack vare Lunds stora och växande befolkning som brukar alltmer vatten från sjöar i Skåne och Småland. Vattnet passerar bostäderna och renas i Källby, innan det flyter ut i Lommabukten.

VA Syd planerar att bygga ett moderniserat reningsverk i Sjölunda, Malmö. För att dela kostnaderna med Lund vill man lägga ner Källby reningsverk och i stället bygga en väldig avloppstunnel under åkermarken till Sjölunda. För lundaborna skulle kostnaden för reningen mer än fördubblas.
   Om planerna genomförs kommer vattenflödet genom dammarna i Källby upphöra. Det talas om att ersätta det renade vattnet från Källby reningsverk med dagvatten från Lunds gatunät. Det vattnet är smutsat av asfalt och avfall från gatutrafiken och skulle förgifta fågellivet och  skada miljön i Höjeå Naturskyddsområde.
   VA Syd inbjuder till samråd fram till den 3 november. Det ger alla chansen att uttrycka sin mening.
Läs mer på »

Inga kommentarer: