2021-09-23

Veckan i riksdagen: Pandemilagen och budgetdebatt av Hanna Gunnarsson

Veckan i riksdagen började med budgetdebatt på måndagen. Samma dag som regeringen lämnar sin budget till riksdagen hålls en allmän budgetdebatt mellan de ekonomisk-politiska talespersonerna och finansministern. Sedan följer en två veckor lång motionstid (som vanligt i riksdagen) då partierna får komma med sina egna förslag i form av motioner. Beslutet om budgeten fattas sedan i november, efter att finansutskottet har berett alla motioner. Det var såklart Ulla Andersson som deltog i budgetdebatten för Vänsterpartiet, och den går att se och lyssna på (den finns även teckentolkad!) här.

På höstens första votering fattades några viktiga beslut. Dels en förlängning av “pandemilagen” med ytterligare några månader fram till januari 2022. Lagen ger regeringen möjlighet att vidta åtgärder för att minska smittspridningen, men tack vare vaccinationerna så hoppas vi ju att den inte behöver användas mer. Men den finns ändå om ifall att. Alla partierna var eniga om förlängningen, med krav på en avstämningen halvvägs (i november). Och dels att det ska införas möjlighet att ge böter även för “liten” nedskräpning, till exempel om man slänger fimpar eller tuggummin på gatan. Det är ett väldigt bra beslut, denna nedskräpning är ju väldigt vanligt förekommande. Även om det såklart är svårt att ställa någon till svars för nedskräpning om det inte gjorts precis framför en polis, är det en viktig signal till alla att detta inte är acceptabelt.

Även den här veckan deltog jag i torsdagens frågestund med ministrarna. Denna gång frågade jag ministerns för högre utbildning om den stora höjningen av räntan på CSN-lånet. Studielånet är ju ett lån med mycket låg ränta, vilket är bra eftersom det ger många möjlighet att studera utan att skulderna drar iväg genom höga räntor. Det blir en låg tröskel till studier och breddar rekryteringen av studenter, vilket ju är otroligt viktigt. Lyssna här, (klicka på mitt namn). 
   För den som vill lyssna på fler seminarier från riksdagen (jag tipsade om några förra veckan också) hölls det denna veckan ett seminarium om Dag Hammarskjöld och tjänstemannens ansvar. Riksdagen tar ofta tillfället att uppmärksamma högtider eller minnesdagar som kan kopplas till demokrati på olika sätt, vilket känns väldigt viktigt och fint. Seminariet finns här.
Hanna Gunnarsson (v), Riksdagsledamot, Lund 

Inga kommentarer: