2021-09-23

Skogsbruk som jordbruk av Gunnar Stensson

 

Det finns många skillnader mellan den brukade skogen och naturskogen.
Bild: Rose-Marie Rytter

Jag var hemma i Älghult förra veckoslutet. Vägsam-fälligheten, det vill säga jordägarna i Fjärdingsmåla, Kvartebo, Brandstorp, Höneskruv och Silvereke. hade samlats. De smala, krokiga och backiga skogsvägar som förbinder byarna skulle besiktigas och repareras efter årets regn och slitage. De hade trafikerats av skogsmaskiner, traktorer, vägskrapor och timmerlass som lämnat djupa spår.
   Karlarna pratade om det moderna skogsbruket. Deras förfäder har i generationer ägnat sig åt jordbruk. Den nya generationen är skogsbrukare, även om somliga fortfarande har några kor som betar i hagarna.
   De gillade Centerpartiets förslag att  stärka äganderätten över skogarna. Det var bäst för klimatet, menade de. Kalhugg ett halvt hektar tallskog, plantera nya tallar och vänta sedan i 80 år. Då är tallarna fullvuxna och ska avverkas. Medan de vuxit har de fångat upp massor med koldioxid. Kalhugg en ny bit skog vart eller vartannat år, så har du både arbete och inkomst.
   Skogsbruket är samma sak som jordbruk med den skillnaden att det handlar om långa odlingsperioder. 80 år. Därför är äganderätten viktig.

Först de senaste årtiondena hade de små skogsägarna insett att deras skog utgör en rikedom. Ägorna är visserligen inte stora, men väl hanterade kan de ge ett långsiktigt levebröd. Vändpunkten i det småländska skogsbruket  var nog orkanen Gudrun som fällde ofantligt mycket skog. Under det mångåriga uppröjningsarbetet hade de fått tillgång till moderna, osannolikt effektiva skogsmaskiner.


Blomkålssvamp

Vi ägnade dagarna åt att gå runt i ”våra” skogar och leta efter bär och svamp som vi gjort i årtionden. De gamla stigarna var fördärvade av skogsmaskinerna. Breda traktorspår ledde till uppsamlingsplatserna där lastbilarna hämtade timret.
   Riset gjorde kalhyggena svårframkomliga. Tallplantagerna var enformiga och fattiga på blåbärs- och lingonris, ormbunkar och vitmossa, kantareller och soppar.
   Lyckligtvis finns mycket naturskog kvar. Inte urskog, men blandad skog som fått växa fritt, ibland i hundra år eller mer. Sådan skog kommer alltid finnas i det småländska höglandet eftersom det finns  rullstensåsar och områden med flyttblock och stenhögar som är så besvärliga att de moderna maskinerna inte kan ta sig fram.
   Där klev vi omkring mellan stenblock, vissna ormbunkar, fallna träd och mossa. Där hittade vi kantareller, Karl-Johan och andra soppar. På ett ställe intill en död tall stod tre jättelika blomkålssvampar, sådana som väger flera kilo och som man inte hittar varje år.

Jag har levt ett långt liv med skogen, fällt skog, kört timmer, jobbat på sågverk och planterat skog både i Norrbotten och Småland. Jag vet vilken utomordentlig råvara trä är. Kring Bottniska viken består städerna av trähus. I Växjö och nu också i Stockholm har man byggt höghus av trä.
   Min uppskattning av trämaterial för många ändamål gör mig kluven. Jag vill bevara naturskogen, men jag vill också att man använder trä till hus och möbler och mycket annat.
   Henrik Teleman som jag lärde känna i vpk Lund på 70-talet var arkitekt, om jag minns rätt. Han var också besatt av trä. I Virserum byggde han en monumental utställningshall av trä. Väggar och tak består av en sorts papper som släpper in dagsljuset. Byggnaden ser ut som om den kunde blåsa bort, men den har stått i över 40 år nu. Jag brukar besöka den varje sommar, alltid lika imponerad.

Inga kommentarer: