2021-09-02

Brottstycken från kommunfullmäktiges augustisammanträde av Ulf Nymark

Skumma textilinsamlare
Min interpellation till ordföranden i Tekniska nämnden, Jan Annerstedt (FNL), angående olagligt uppställda textilinsamlingskontäjnrar (VB nr 20) fick svar av Annerstedt vid sammanträdet. Jo, alla måste söka om tillstånd, alla olagliga ska väck. Så långt var det klart. Men det har nu visat sej att när även organisationer med 90-konton söker tillstånd så nekas de tillstånd. Åtminstone en 90-organisation har fått nej. Är det rimlig? undrade jag i debatten. Annerstedt gav inget tydligt svar. Det är nog klokt att frågan följa upp frågan i Tekniska nämnden för att få klarhet.

Felparkerade elrullbrädor
V-motionen om att kommunens p-bolag ska ges möjlighet att dela ut p-böter för felparkerade elrullbrädor (elspark”cyklar”) behandlades också. Kvintetten, som tycker att allt är frid och fröjd när de gäller dessa vuxenleksaker som slängs överallt, ville avslå motioner. V yrkade på att motionen skulle skickas till p-bolaget för yttrande. Som framgått tidigare i VB kan varken p-bolaget, någon annan instans eller myndighet kan ge p-böter till elrullbrädor eller cyklar. Därför yrkade MP på att beslutsunderlaget skulle kompletteras med redovisningar av hur de kommuner som tagit itu med problemen jobbar och vilka effekterna på trafiksäkerhet och framkomlighet har blivit. Så blev också fullmäktiges beslut. Ärendet kommer alltså upp igen i fullmäktige. Glöm för all del inte att rösta på Monica Bondesons Lundaförslag om att kommunen ska frakta väck felparkerade elrullbrädor.
 

Fråga om beredskap vid översvämning
Karin Svensson Smith ställde en s k enkel fråga till ovannämnde Annerstedt om Lunds kommun har en tillräcklig beredskap inför ett eventuellt skyfall? I en första omgång var Annerstedts svar ganska otydligt. Men pressad på frågan blev svaret att, nej, de har nog inte Lund. Vilka åtgärder detta faktum kommer att föranleda från kvintettens sida förblev dock oklart.

Inga kommentarer: